БАБХ спря 200 тона негодни вносни храни от трети страни

  • 04 октомври 2021 15:42

  • 919
  • 0
БАБХ спря 200 тона негодни вносни храни от трети страни
© Pixabay

Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) не е допуснала до пазарите в България и ЕС близо 200 тона храни, внос от трети страни, които не отговарят на законодателството.

Количествата са задържани в рамките на третото тримесечие на 2021 година (юли-септември). Така теглото на възбранените пратки от началото на годината е достигнало над 1 745 тона, съобщи ведомството.

БАБХ започва проверки на обектите за хранене в училищата

При храните от животински произход най-голямо е количеството на възбранените агнешки субпродукти (напр. дреболии) - 23 тона.

Съставните продукти (храни, предназначени за консумация от човека, които съдържат продукти и от животински, и от растителен произход, като преработката на първичния продукт е неразделна част от производството на крайния продукт; напр. инстантни супи), които не са отговорили на изискванията са в размер на 7 тона.

Заради констатирано наднормено съдържание на афлатоксини не са допуснати също и 22 тона лешници. В съответствие с Регламентите на ЕС и законодателството на Република България, продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход.

Заловените храни, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF) са били сигнализирани незабавно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
919 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини