Храните поскъпнаха рекордно на прага на есента

  • 09 септември 2021 17:12

  • 9340
  • 6
Храните поскъпнаха рекордно на прага на есента
© Булфото архив

Рекордно поскъпване на храните на прага на есента. Цените на основните продукти, които купуваме, са се повишили значително през последната година, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Според експерти новите цени на тока, природния газ и петрола ще доведат и до нов ръст в търговската мрежа. Към началото на септември най-много са се вдигнали цените на едро на олиото, брашното, пилешкото месо, яйцата и ориза. Спрямо година по-рано някои от тях са поскъпнали с близо 50 % - като олиото, например.

И хлябът поскъпва?

При плодовете и зеленчуците най-сериозен спрямо същия период на миналата година е скокът при краставиците, прасковите, зелето, морковите и чушките. През август изненадващ ръст от близо 33 % беше отчетен и при световните цени на храните. Седем седмици подред цените на храните на едро вървят нагоре, потвърждават и от Комисията по стоковите борси и тържищата.

„Интересното е, че същата тенденция се наблюдава в Германия, Португалия, Франция и Испания”, коментира Владимир Иванов, председател на ДКСБТ пред БТВ.

Най-много на едро са поскъпнали плодовете и зеленчуците, а абсолютен рекордьор през последната година е олиото. През последните месеци нагоре тръгват и цените на основните суровини, които преработват. Производството става по-скъпо и заради по-скъпите ток и горива, обясняват от бранша. Но засега задържат цените.

„Преработвателната индустрия е много зависима от тока – като започнем от производството на хляба и стигнем до поточните линии за пакетиране на всички храни. Нашите членове полагат големи усилия да забавят този натиск и той да не стига директно до потребителя”, коментира Яна Иванова от Сдружението "Храни и напитки".

През последния месец разходите за отглеждане на плодове и зеленчуци също растат, но засега производителите сами поемат разликата на пазара.

Мая Йорданова
9340 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2021.09.09 | 21:04

6
вдигнаха пенсиите, сега ще трябва да си ги приберат …. като вдигат доходите на хората, трябва цените да не се вдигат, за да се увеличава покупателната способност на хората
Сандра

2021.09.09 | 18:38

1
Честити ви цени! Браво на Радев!

2021.09.09 | 20:56

5
Ми ние си избрахме това. Няма на кого да се сърди. Лично аз не!
Честита ви еврозона

2021.09.09 | 18:45

2
Браво на тиквите, които ни вкараха в нея без да сме готови.

2021.09.09 | 20:54

4
Бих добавил и плужек

2021.09.09 | 19:10

3
Руски цървул!

Добави коментар

Водещи новини