БАБХ разкри има ли пъпеши със салмонела в търговската мрежа

  • 16 юли 2021 15:18

  • 4243
  • 2
БАБХ разкри има ли пъпеши със салмонела в търговската мрежа
© Pixabay

Няма доказателства и данни за доставка на заразени пъпеши или други пресни плодове и зеленчуци, нито установени случаи на салмонелоза при хора у нас. Това съобщават от Българската агенция по безопасност на храните във връзка с медийни публикации за разпространение на пъпеши със салмонела в търговската мрежа.

От БАБХ посочват, че у нас е пристигнало предупреждение от Европейската комисия за възможно наличие на салмонела в пресни плодове и зеленчуци.

Внимание! Продават пъпеши със салмонела

Касае се за проучване във връзка със съмнение за хранителен взрив в няколко държави на ЕС, предизвикан от наличие на бактерията S. Braenderup. Агенцията информират още, че пъпеши, които биха могли да са източник на салмонела от Бразилия и Хондурас са били доставени от Холандия до една българска фирма.

Незабавно е извършена проверка на място в склада на българската компания, където е установено е, че фирмата е получила една доставка (700 кг) на пъпеши с произход Хондурас в началото на март и две доставки (всяка по 980 кг) на пъпеши с произход Бразилия в началото на март и началото на април. Направено е пълно проследяване и са предоставени данни за доставените количества до клиенти. Към момента няма налични количества от посочените доставки. Няма и последващи доставки на пъпеши с произход Бразилия и Хондурас.

Няма данни за доставки на пъпеши, които са обект на уведомлението, до други български фирми. Наличните към момента на проверката пъпеши са с произход България.

Според информацията, предоставена от здравното министерство, у нас няма установени случаи на салмонелоза при хора, причинена от S. Braenderup.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4243 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Свети Марко Тотев

2023.07.18 | 17:04

2
Що за държава сме след като внасяме дини и пъпеши от Хондурас и Бразилия!

2021.07.16 | 15:25

1
Тия, дето се прескачат сами от салмонелата го правят, чесен кръс.

Добави коментар

Водещи новини