Ръст на петролните цени към най-високи нива от края на 2018 г.

  • 01 юни 2021 14:03

  • 377
  • 0
Ръст на петролните цени към най-високи нива от края на 2018 г.
© Pixabay

Петролните фючърси поскъпват с над 2% към най-високи ценови нива от повече от две години насам с оглед на засилващите се очаквания за увеличено потребление на ценното гориво, като вниманието на инвеститорите е насочени към днешната среща на формата "ОПЕК +".

Фючърсите на петрола Брент с доставка през август нарастват с 2,1% към $ 71,00 за барел за пръв път от ноември 2018 г., докато юлските фючърси на американския лек суров петрол WTI поскъпват с 2,75%, надвишавайки $ 68,00 за барел за пръв път от средата на октомври 2018 г.

Подкрепа за продължаващото ценово възходящо движение продължават да оказват очакванията за по-силно нарастване на търсенето спрямо предлагането на петрол през летния сезон на пътуванията в Съединените щати, които са основен петролен потребител в света.

Петролът поевтинява

Анализатори посочват, че облекчаването на противоепидемичните ограничителни мерки и засилващата се икономическа активност, заедно с подобрените перспективи за рестартиране на глобалните пътувания, трябва да увеличат търсенето на петрол в световен мащаб.

Днешните солидни икономически данни за промишлената активност през май в Китай, еврозоната и Великобритания също допринасят за поскъпването на петрола, въпреки че вниманието е насочено главно към предстоящата виртуална среща на водещите петролни производители, известни като "ОПЕК +".

По-късно във вторник Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, начело с Русия, вероятно ще постигнат съгласие да продължат с политиката на постепенното разхлабване на договореното преди повече от година съвместното ограничено производство, балансирайки между очакваното възстановяване на потреблението и евентуалното нарастване в скоро време на иранското петролно производство.

През април групата "ОПЕК +" реши да увеличи пазарното петролно предлагане с общо 2,1 млн. барела на ден през периода от май до юли, като това споразумение най-вероятно ще бъде потвърдено на днешната виртуална среща, съобщи БНР.

Последвайте канала на

Novini.bg
377 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини