ЕС и Индия ще подновят замразените преговори за търговско споразумение

08 май 2021 17:41

ЕС и Индия ще подновят замразените преговори за търговско споразумение
© gettyimages
402 0

Европейският съюз и Индия се договориха да подновят преговорите за споразумение за свободна търговия, който бяха замразени през 2013 година, съобщи БТА, позовавайки се на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е.

"Между ЕС и Индия съществуват тесни отношения, но също и голям неоползотворен потенциал", каза днес Фон дер Лайен преди разговорите си с индийския премиер Нарендра Моди и други високопоставени представители. "Най-неоползотвореният потенциал е в сферата на търговията и инвестициите. Затова очаквам с нетърпение (подновяването на) преговорите за споразумение за свободна търговия, преговорите за споразумение за защита на инвестициите и за географските обозначения", каза шефката на ЕК.

ЕС се споразумя с Пфайзер/Бионтех за още до 1,8 милиарда дози ваксина срещу COVID-19 до края на 2023 г.

Индия е на второ място в света след Китай по брой на населението с над 1,3 милиарда жители, но е едва на 10-то място сред най-големите търговски партньори на ЕС.

През 2007 г. двете страни започнаха разговори за широкообхватно търговско и инвестиционно споразумение, включващо по-голям пазарен достъп и по-ниски мита. Само че няколко спорни въпроса, като индийските мита върху автомобилите и виното, и ограниченията на европейския трудов пазар за индийски граждани, доведоха до замразяване на преговорите през 2013 година.

Мая Йорданова
402 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини