Срив на петролните цени до $10 за барел, ако бъдат изпълнени Парижките климатични цели

15 април 2021 14:12

Срив на петролните цени до $10 за барел, ако бъдат изпълнени Парижките климатични цели
© gettyimages
666 0

Цената на петрола може да се срине до едва $ 10 за барел до 2050 г., ако светът успее да електрифицира енергийния пазар и да изпълни целите, заложени в Парижкото климатично споразумение. Това прогнозира енергийната консултантска компания Wood Mackenzie, цитирана от БНР.

В доклада на Wood Mackenzie се посочва, че ако световните лидери предприемат решителни действия за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий до 2050 г., както е посочено в знаковия Парижки климатичен договор, търсенето на петрол ще спадне "значително".

ООН: Нужни са драстични промени, за да опазим нашата планета от разруха

Анализаторската и консултантска група, известна още като WoodMac, заяви, че при сценария за ускорен енергиен преход, енергийният пазар ще бъде все по-електрифициран до 2050 г., измествайки все повече най-замърсяващите въглеводороди, като петрола. При този сценарий търсенето на петрол може да се сви с цели 70% до 2050 г. спрямо сегашните нива, се казва още в доклада.

Wood Mackenzie прогнозира, че при този сценарий търсенето на петрол ще започне да пада от 2023 година и този спад бързо след това ще се ускори бързо, като се очакват понижения с по около 2 милиона барела на ден с всяка следваща година. В доклада се казва, че цените на петрола могат да навлязат в "терминален спад", като международният бенчмарк в лицето на петрола брент ще поевтинее до между $37 и $42 за барел до 2030 г.

По време на днешната обедна европейска търговия фючърсите на петрола брент с доставка през юни се понижават с 0,55% към $66,20 за барел, след като в началото на деня достигнаха 4-седмичен връх от $66,90 за барел (най-високо ценово ниво от 18-и март). Според анализа на Wood Mackenzie, петролът може да поевтинее към 2040 г. до между $28 и $32 за барел, преди до 2050 г. да достигне цени между $10 и $18 за барел.В ратифицираното през 2015г.

Парижкото споразумение за климата от почти 200 страници беше постигнато съгласие да се продължат усилията си за ограничаване на повишаването на температурата на планетата с "доста под" 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива и да продължат усилията за ограничаване на повишаването на температурата с 1,5 градуса по Целзий. Някои учени по климата смятат, че постигането на последната цел вече е "практически невъзможна", въпреки че това остава ключов фокус преди предстоящата във Великобритания 26-а Конференция на ООН за промените на климата, известна като COP26, която ще се проведе в Глазгоу през ноември.

ОПЕК повиши леко прогнозата си за търсенето на петрол през 2021 година

Анализ на Организацията на обединените нации, публикуван през февруари, установи, че обещанията, дадени от страните по света за ограничаване на емисиите на парникови газове, са "твърде далеч" от задълбочените мерки, необходими за избягване на най-опустошителните последици от влошаване на климата. Ан-Луиз Хитъл от Wood Mackenzie, подчерта, че представеният днес доклад на консултантската компания е по-скоро сценарий, отколкото "прогноза за базовия случай".

"Въпреки това петролната и газовата индустрия не могат да си позволят да бъдат самодоволни. Рисковете, свързани със стабилната политика за изменение на климата и бързо променящите се технологии, са твърде големи", добави тя.

Мая Йорданова
666 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини