Nike заведе дело срещу производителите на „сатанинските“ маратонки

30 март 2021 13:36

© YouTube/NBC News
2390 1

Спортният бранд Nike заведе дело срещу базираната в Ню Йорк компания MSCHF заради „сатанинските“ маратонки, съдържащи капка човешка кръв, предава БТВ.

Обувките са създадени в сътрудничество с рапъра Лил Нас Екс и върху тях е избродирано логото на Nike, въпреки че те не участват в създаването им. Още вчера брандът се разграничи и обясни, че не са търсени за позволение.

Чифтът е вдъхновен от модела на Nike Air Max от 1997 г., отличава се обаче с пентаграм и обърнат кръст, а в подметката на маратонките е инжектирана капка човешка кръв.

Nike завежда делото в деня на продажбата на лимитирания модел, от който бяха пуснати 666 чифта, число, също свързвано с дявола. Спортният бранд иска спиране на доставката на маратонките, които бяха продадени на цена от 1018 долара за чифт. Компанията също така претендира за обезщетения и лихви, без да посочва сума.

Представители на рапъра Лил Нас Екс, който не е ответник по делото, и компанията MSCHF все още не са коментирали казуса.

„Обувките на дявола“ предизвикаха остри реакции в редица известни политически и религиозни фигури зад Океана, включително губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноем и евангелският пастор Марк Бърнс, който определи маратонките като „зло" и „ерес". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lil Nas X (@lilnasx)

Novini.bg
2390 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
Stanislav Chandrev

2021.03.31 | 20:01

64299
Lele kakav problem, Dano Vietnamcite ne zavedat delo za sataninsko otnoshenie vav fabrikite zashtoto tova e problem... Ei Nike BLM forever, you take responsibility I know and white cops are dirty... Take a knee for G. FLOYD AND F... YOU

Добави коментар

Водещи новини