Експерт разкри как коронавирусът ще повлияе цените на имотите

28 януари 2021 11:55

© Pixabay
35 6

Kакво се случи с пазара на имоти в година на криза, предизвикана от пандемията COVID-19? Какви са новите тенденции при покупко-продажба на жилищни площи и отдаването на офиси под наем? Novini.bg потърси за коментар Диляна Христова - дългогодишен експерт в имотния бранш.

В тази криза търсят ли се имоти за покупка и какви? Затворени в малки жилища последната година, хората започнаха ли да търсят по-големи площи?

Определено има повишаване на интереса на търсена  на  тристайни и четиристайни  жилища за покупка. Обучението и работата от вкъщи затвориха хората и се появи необходимост от по-голям брой помещения в даден апартамент. Към този момент обаче по-малките жилища остават най-търсени за инвестиция.

Какви са тенденциите при цените? Очаква ли се спад?

Към този момент е малко трудно да се предвиди дали ще има спад на цените. Кризата с COVID-19 показа, че има едни форсмажорни обстоятелства, които са извън наш контрол. Никой не може да каже как ще се развие пандемията в бъдеще не само в България, а и в света. Аз не очаквам спад в жилищното строителство, дори имаше повишаване на цените при по-големите жилища. Не очаквам сериозна динамика при цените не се очакват, независимо за каква тенденция става въпрос. Пазарът остава стабилен особено когато говорим за жилищно строителство и не очаквам по-сериозна еклектика в този сегмент.

Изравняват ли се цените при панелното и при новото строителство?

Тук има няколко проблема, които трябва да се повдигнат. Хората търсят ново строителство, когато става въпрос за живеене. Това е така, защото конструктивният живот на това жилище е по-голям. Вторият по-интересен проблем при панелното строителство е, че голяма част от тях са строени 60-те и 70-те години. Конструктивният живот при панелите е около 50 години и при някои от тези сгради е изтекъл. Това ще повдигне много сериозни въпроси какво правим с панелното строителство. Както казва колега "Може да се санира това строителство, но това е все едно да гримираш мъртвец", ние чрез саниране не можем да подобрим конструкцията на тези сгради. Затова към новото строителство остава предпочитаната покупка.

Данъчна декларация за недвижимите имоти вече се заявява и по електронен път

Има ли търсене на покупка на къщи и имоти в покрайнините на София?

В момента има интерес за покупка на такива имоти. Основното, което всеки трябва да знае, е, че е важна локацията на имота. Някои хора търсят да има удобен транспорт, също така се търсят и социални дейности. Също така е важна и инфраструктурата и съветвам хората да се обърнат към компетентно лице, защото там са много въпросите и да не се окажат подведени и излъгани.

Какво се случва в офис строителство и как пандемията му повлия?

За съжаление, офис сегментът беше доста лошо ударен от тази криза и очаквам това да рефлектира и през следващата година . София е доста благодатна почва за строителство на офис сгради, тъй като тук са концентрирани и изнесени доста фирми от айти сектора, но точно тези фирми нямат нужда от присъственост на работното място и всеки от тези хора може да работи дистанционно. Голяма част от служителите на тези фирми започнаха работа от вкъщи. Колкото и парадоксално да звучи, някои фирми установиха, че това не е печеливш модел за тях, но повечето фирми установиха, че коефициентът на полезно действие на служителите се повишава, така че очаквам този модел да продължи и през следващата година. Естествено, това рефлектира върху офис площите. Собствениците на офис площите се опитват да задържат наемателите си или да реорганизират офис площите. Други намалиха временно наемите. Трети започнаха да дават допълнителни услуги към офис площите – от типа на кетъринг и други бонуси за наемателите. Изискванията за дистанция накараха голяма част от собствениците да реорганизират офис площите, които вече имат наематели. Пандемията удари доста по-сериозно собствениците на новопостроени офис сгради, защото голяма част от хората, които през 2019 година са демонстрирали интерес да закупят или да наемат офис площи, оттеглиха интереса си или задържаха тази си инвестиция до изясняване какво ще се случи в бъдеще. Така че, за съжаление, през 2020 година наблюдаваме спад на сделките с офис площи с около 50%, което е изключително много. На фона на повишаване на интереса към жилищното строителство с до 7%, това  е много голям спад за офис площите. Заедно с търговските площи те бяха най-сериозно ударени.

Галя Георгиева
35 6

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (6)

Добави коментар
Баче Кико

2021.01.29 | 09:10

142128
Поредното подвеждащо заглавие и празнословие.
Л. Радев

2021.01.28 | 22:08

141794
Дамата нищо не разкрива, а се опитва да прогнозира. Просто заглавието е некоректно.

2021.01.28 | 15:15

141301
При нас такова нещо като сваляне на цени не съществува от тридесет и кусур години,при нас е нещо като сваляйки ги вдигаме.

2021.01.28 | 12:04

141024
Диляна, Диляна! Да обобщим с няколко думи - нищо не каза!
еми

2021.01.28 | 13:35

141139
експерт, това може, това прави.
Яшар

2021.01.28 | 13:26

141122
Докато работата в провинцията намалява всички ще се тъпчат на Софията и цените само ще растат.

Добави коментар