ЯЦБ запази лихвите непроменени, но повиши прогнозите си икономическия растеж

21 януари 2021 14:09

ЯЦБ запази лихвите непроменени, но повиши прогнозите си икономическия растеж
© Getty images
237 0

Японската централна банка (ЯЦБ) запази непроменени основната си лихва и програмите си за кредитиране, известни като "количествени облекчения", но повиши прогнозите си за икономическия растеж през тази и следващата година, цитирайки предприетите фискални стимулиращи мерки, предаде БНР.

На първото за годината заседание ЯЦБ запази непроменена основната лихва, на която финансовите институции държат свободните си резерви при нея, на ниво от -0,1%, като това решение беше взето със 7 срещу 1 глас.

Централна банка запази и ангажимента си за закупуване на японски държавни облигации, без да определя горната граница на тези покупки, така че доходността на 10-годишните държавни ценни книжа (JGB) да остане около нула процентни пункта. ЯЦБ потвърди и продължаване на програмите за покупки на корпоративни книжа и на корпоративни облигации в размери съответно от 2 трлн. йени и от 3 трлн. йени.

Решенията на ЯЦБ оправдават очакванията на финансовите пазари за запазване на настоящата силно стимулираща парична и лихвена политика в обозримо бъдеще.

В публикувания днес тримесечен доклад за икономическата активност и инфлацията ЯЦБ посочи, че в сравнение с октомври 2020 г. (когато беше оповестен последния тримесечен доклад) прогнозираните сега темпове за икономическия растеж са малко по-високи, главно за фискалната 2021 г., отразявайки по-специално ефекта от правителствените стимулиращи икономиката мерки.

По-добрите икономически перспективи се основават на предположението, че въздействието на коронавирусната пандемия ще отслабва постепенно и след това почти ще отшуми към края на прогнозния период през фискалната 2022 г.

Банката отбеляза, че рисковете както за икономическата активност, така и за цените обаче остават в посока надолу (са по-слабо от очакваното развитие на икономиката и на инфлацията), главно поради въздействието на Covid-19.

Централната банка предупреди за ескалация на рисковете за икономическите перспективи, тъй като новите извънредни мерки, въведени в Япония този месец, засягат потреблението и заплашват да попречат на крехкото икономическо възстановяване.

Предпазлива европейска търговия след инаугурацията на Байдън и преди заседанието на ЕЦБ

"Нашите прогнози могат да се променят в зависимост от развитието по отношение на пандемията и как тя влияе на вътрешната и на чуждестранните икономики. Следователно несигурността на прогнозите е изключително висока", заяви ЯЦБ в последния си тримесечен доклад.

Банката повиши прогнозата си за растежа на БВП през фискалната 2021 г. до 3,9% от 3,6% през октомври и за 2022 г. до 1,8% от 1,6%.

Прогнозираните темпове на нарастване на инфлацията останаха почти без промяна спрямо предходния тримесечен доклад.

ЯЦБ очаква потребителските цени (индекса CPI) да нараснат с 0,5% през фискалната 2021 г., вместо с 0,4% според октомврийската прогноза. В същото време прогнозата за инфлацията за фискалната 2022 г. беше запазена на ниво от 0,7%.

За настоящата фискална 2020 г., която приключва на 31-ви март 2021 г., банката прогнозира свиване на японската икономика с 5,6% при предходна оценка за спад с 5,5 на сто. Потребителските цени се очаква да спаднат с 0,5 процентни пункта в сравнение с предходна прогноза за понижение с 0,6 на сто.

Novini.bg
237 0

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар