Дефлация в еврозоната през декември, слаба инфлация в ЕС и ценова стагнация в България

20 януари 2021 13:03

Дефлация в еврозоната през декември, слаба инфлация в ЕС и ценова стагнация в България
© Pixabay
292 0

Потребителските цени в еврозоната се понижиха на годишна база през декември 2020-а за пети пореден месец, докато инфлацията в целия ЕС нарасна слабо, а инфлацията в България остана на нивото от декември 2019 г., предаде БНР.

Това показват окончателни данни на европейската официална статистика Евростат.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през декември с 0,3% спрямо ноември, но отбеляза за четвърти пореден месец спад с 0,3% на годишна база, задържайки трайно на дефлационна територия от август 2020 г. насам.

Основната инфлация (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) се повиши през декември с 0,4% спрямо ноември и нарасна на годишна база с едва 0,2% за четвърти пореден месец.

Негативно влияние върху инфлация оказа понижението на енергийните цени през миналия месец с 6,9% спрямо година по-рано, докато цените на храните, алкохола и тютюневите изделия се увеличиха с 1,3%, а тези на услугите - с 0,7 на сто.

В рамките на целия Европейския съюз потребителската инфлация се повишиха през декември с 0,3% както спрямо ноември, така и спрямо година по-рано, което представлява слабо ускорение спрямо годишна инфлация от 0,2% през ноември.

БНБ прогнозира спад на БВП през 2020 г.

Отрицателна годишна инфлация беше отчетена през декември в 13 държави членки на ЕС, като най-голямо понижение отбеляза в Гърция (спад с 2,4%), Словения (с 1,2%), Ирландия (с 1,0%) и Естония (понижение също с 0,9%), докато най-висока годишна инфлация имаше в Полша (повишение с 3,4%), Унгария (с 2,8%) и Чехия (също с 2,4%).

Според данните на Евростат годишната потребителска инфлация в България през декември 2020 г. се повиши с 0,5% спрямо ноември, но отбеляза стагнация на годишна база (нулев растеж спрямо декември 2019 г.) след повишение с 0,3% месец по-рано.

Novini.bg
292 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар