ОИСР: Световната икономика ще се свие с 4,2% през 2020 г.

  • 01 декември 2020 15:16

  • 314
  • 0
ОИСР: Световната икономика ще се свие с 4,2% през 2020 г.
© pixabay

Разработваните ваксини срещу Covid-19 в комбинация с продължаващите програми за финансови стимули са ключови за подобряване на глобалния икономически растеж, посочва Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в последния си доклад "Икономически перспективи", съобщава БНР.

Според ОИСР глобалната икономика се подобрява въпреки втората вълна на коронавирусната пандемия в редица държави в резултат на позитивните новини около ефективността на ваксините и силното икономическо възстановяване на Китай. Това дава основание на организацията да подобри оценката си за глобалния икономически спад през тази година до понижение с 4,2% при предходна оценка през септември за понижение с 4,5%.

ЕК одобри българска схема за 15 млн. евро

В същото време обаче ОИСР намали прогнозата си за растежа на световната икономика през 2021 г. до 4,2% от 5,0% през септември, като очаква забавяне на растежа до 3,7% през 2022 г. В доклада се посочва необходимостта от предотвратяване на неравенството, създадено от социално-икономическото въздействие на пандемията, като ОИСР предлага подкрепящи парични и фискални политика да продължат, за да ускори възстановяването на националните икономики.

"Все още не сме вън от опасност. Все още сме в разгара на пандемичната криза, което означава, че провежданите политики имат да свършат още много работа ", коментира главният икономист на ОИСР Лорънс Буун. Като цяло световният брутен вътрешен продукт ще се върне до нивата отпреди кризата до края на 2021 г., благодарение и на силното възстановяване в Китай, каза ОИСР.

Общите прогнози обаче прикриват големи различия между отделни страни-членки на организацията, като се очаква икономическата продукция в много икономики да остане и през 2022 г. с около 5% под нивата отпреди кризата. Китай ще бъде единствената държава, обхваната от ОИСР, която ще отбележи икономически растеж през настоящата година (повишение на БВП с,18%), като се очаква експанзията да набере скорост до 8% през 2021 г., преди растежът на БВП да се забави до 4,9% през 2022 г.

В същото време ОИСР очаква САЩ и Европа да допринесат по-малко за глобалното възстановяване в сравнение с тяхната тежест в световната икономика. След като тази година БВП на САЩ вероятно ще се свие с 3,7%, американската икономика ще нарасне с 3,2% през 2021 г. и 3,5% през 2022 г., ако обаче бъдат приети нови фискални стимулиращи мерки. През септември ОИСР прогнозира свиване на БВП на САЩ с 3,8% тази година и растеж от 4% през следващата година.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната ще се свие със 7,5% тази година, като икономиките на редица страни членки ще завършат годината с т.нар. "двойна рецесия" (W-образна рецесия) след повторно налагане на противоепидемични локдауни. През 2021г. икономиката на еврозоната ще се върне на пътя на растеж, разширявайки се с 3,6% и с 3,3% през 2022 г., прогнозира ОИСР.

През септември ОИСР прогнозира спад на БВП на еврозоната със 7,9% през 2020г., последван от растеж с 5,1% отскок през 2021 година. Относно Великобритания обаче, ОИСР ревизира в низходяща поска своите икономически прогнози с оглед на втората коронавирусна вълна и предупреди, че британската икономика може да понесе допълнителен удар от Брекзит без сделка в края на годината.

ОИСР вече очаква свиване на БВП на Обединеното кралство с 11,2% през тази година при септемврийска прогноза за спад с 10,1%. За 2021 година се очаква икономически растеж от едва 4,2% при предишна прогноза за експанзия със 7,6 на сто и забавяне на растеж до 3,75% през 2022 г.

Базираната в Париж организация предупреди за краткосрочно негативно въздействие върху икономиката на Острова, ако Великобритания не успее да постигне търговско споразумение с ЕС. "Това би довело до физически и финансови смущения от различна величина в отделните сектори, като износът ще спадне с повече от 30% в няколко производствени сектора (по-специално автомобилния сектор, транспорта, месото и текстилния сектор) и с почти 20% във финансовия и застрахователния сектор", добави ОИСР.

Това повтаря предупреждението на организацията само от преди три месеца, че възможността за Брекзит без сделка означава, че Великобритания е изправена пред "големи рискове в посока надолу". Декемврийски прогнози на ОИСР за БВП на отделните страни членки

Последвайте канала на

Мая Йорданова
314 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини