Петролът поскъпна

  • 23 ноември 2020 14:21

  • 484
  • 0
Петролът поскъпна
© Pixabay

Цените на петрола се повишиха в началото на търговията в понеделник. Инвеститорите са окуражени от съдебните решения за отхвърляне на жалбите на Доналд Тръмп срещу резултатите от президентските избори в САЩ, пояснява БНР. 

Подкрепа за възходящото ценово движение оказва и наблюдаваното от търговците възстановяване на търсенето на важната енергийна суровина благодарение на успешните тестове с ваксини срещу коронавирус, въпреки че поскъпването изглежда ограничено от подновените локдауни в редица държани.

Позитивната нагласа е подкрепена и от надеждата, че Организацията на страните износителки на петрол, Русия и други производители, известни като "ОПЕК +", ще продължават да ограничават съвместните добиви, посочва Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Брент с доставка през януари 2021г. нарастват в началото на европейската търговия с 1,56% към $45,66 за барел, докато тези на американския лек суров петрол WTI с 1,4% малко над $43,00 за барел.

Това ново възходящо движение е факт, след като през миналата седмица петролните фючърси се повишиха с около 5%.

"Позитивните настроения продължават да се формират от последните добри новини за ефикасността на коронавирусните ваксини, които са процес на разработка, както и от очакванията, че на срещата на "ОПЕК +" в края на този месец може да се стигне до решение настоящите съкращения на съвместните добри да бъдат удължени с 3 до 6 месеца", коментира пред Ройтерс анализаторът Стивън Инес.

Американски висши здравни служители и други препоръчаха, че първите ваксинации срещу Covid-19 в страната да започнат да започнат в рамките на ден или два след регулаторното одобрение, което се очаква през следващия месец, заяви в неделя висш служител на правителството.

Д-р Монсеф Слауи, главен научен съветник в програмата "Операция извънредно висока скорост" (Operation Warp Speed), която цели ускоряване на развитието на коронавирусна ваксина, заяви, че Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) вероятно ще даде одобрение в средата на декември за разпространение на ваксината, разработена от Pfizer Inc и германската компания BioNTech, стартирайки по този начин най-голямата кампания за ваксинация в историята на САЩ.

Междувременно групата "ОПЕК +", който ще заседава на 30-ти ноември и 1-ви декември, разглежда възможностите да забави с поне три месеца планираното от януари ново постепенното намаляване с около 2 млн. барела на дена на действащото към момента съвместно ограничаване на добивите със 7,7 млн. барела на ден. 

 

Петролът поевтинява с близо 3% при все по-близката победа на Байдън

Последвайте канала на

Novini.bg
484 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини