Леко поскъпване на петрола

Цените на петрола останаха стабилни в днешната азиатска търговия след срива с близо 3 на сто вчера. Доставките от Норвегия, Мексиканския залив и Либия започнаха да се възстановяват, но пазарът е негативно повлиян от прогнозата на Международната агенция за енергията (МАЕ) за спад с 5 на сто в световното търсене на енергийни суровини през 2020 година, информира "Ройтерс".

Американският лек суров петрол поскъпна леко с 4 цента до 39,47 долара за барел в електронната сесия на Нюйоркската стокова борса.

Сортът Брент от Северно море прибави също 4 цента до 41,76 долара за барел.

Петролът поевтиня до под 42 долара за барел

Цените са под натиск заради опасенията около възстановяването на доставките, а новото увеличаване на случаите на Covid-19 в САЩ и Европа предизвика тревоги за растежа в търсенето на горива.

 След връщането на работниците по платформите в Мексиканския залив след урагана Делта и възобновяването на работата по петролните полета в Норвегия след стачка вниманието е насочено към Либия, която преди дни отмени режима на форсмажорни обстоятелства в най-голямото си петролно находище "Аш Шарара" и възобнови производството от него.

МАЕ публикува днес годишния си доклад за перспективите пред световната енергетика. Според основния сценарий, разработен от организацията, пускането на ваксина и медикаменти за лечение на коронавируса може да означава възстановяване на световната икономика през 2021 г. и възстановяване в търсенето на енергийни суровини до 2023 година, допълва БНР.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Пазари

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет