Дисекция на кренвирш показа какво ядем

Експеримент на патолог от Медицинския университет в София показа, че колбасите на пазара у нас съдържат неподозирани съставки, които обаче със сигурност не са вредни за здравето, успокояват специалисти по хранителни технологии.

Според анализа в кренвиршите, освен месо, има хрущяли, нервни влакна, растителни клетки и семки. Това е част от студентско упражнение по хистология. Авторът подчерта, че в случая става въпрос за морфологично изследване, което само по себе си не е достатъчно за преценка на хранителната стойност на кренвиршите. Нужно е и химично, и токсикологично такова.

БАБХ издаде 18 акта за нарушения в заведения и търговски обекти по българското Черноморие

Дългогодишният производител Теодор Янков казва пред БТВ, че нерядко в свинските кренвирши се използва пилешки прат – пилешки кожи, както и изрезки и заместители: „В едни кренвирши трябва да има основно и единствено може би над 95-97%, подчертавам – българско месо. Сол, подправки и евентуално позволените по стандарт консерванти. По никакъв начин в кренвиршите не трябва да присъстват всякакъв вид емулсии, не бива да се използват никакви млечни фибри, протеини".

Янков апелира и със закон на търговските витрини да се направи разграничение – между тези деликатеси, чието съдържание е изцяло от месо, и имитиращите продукти.

От Асоциацията на месопреработвателите отказаха коментар по темата с аргумента, че направеното изследване не е официално научно становище.

Според проф. д-р Стефан Драгоев – член-кореспондент на БАН, и преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив, е естествено в хомогенната смес на кренвиршите да се намират подобни частици. Той обясни, че остатъците от кожа например не означават, че кренвиршът не е от месо, но гарантира, че не са опасни за здравето ни: „Сланината, която се влага, е от парени свине. Те се добиват чрез кожите. При такива големи обеми частички от кожички винаги може да останат при използваните тлъсти суровини. За мен това е една спекулация“, посочи проф. Драгоев.

У нас кренвиршите са с най-голяма консумация сред колбасите. По данни на бранша на ден се продават между 80 и 120 тона. Цената им варира между 4 и 9 лева за килограм.

Коментари

 1. 2020.09.27 | 17:36
  как така никой не купува кремвирши,а в магазина вървят като топъл хляб?
 2. 2020.09.27 | 10:42
  Глупости лента. Прасе цяло смила се с кости те с главата езика кожа и през една траба излиза смляно и леко течно като боза това е кренвирша а за наденицата някои път се слага и съсирена кръв
 3. 2020.09.26 | 13:03
  трябва да си будала да купуваш кренвирши или някакви колбаси с неясен състав,на цената а и по скъпи от месото.
 4. 2020.09.26 | 12:58
  пълни са с червени лаина!!
 5. 2020.09.25 | 22:21
  На кренвиршите, които аз купувам е написано много точно какво съдържат, но буквите са прекалено малки и за да се прочете текста е необходима лупа, поне на мен. Аз искам съвсем леки за консумация продукти и е означено, че съдържат преди всичко пилешко месо, свински кожички, соев концентрат и т.н. Който иска месо си купува котлети, врат, плешка и т.н.......
  1. 2020.09.26 | 12:32
   С тези боклуци, които слагат вътре, се тровиш много повече, отколкото ако ядеш чисто месо. Не мога да разбера как има хора, които дори дават пари за подобни отпадъчни продукти, които дори и за храна на животни не стават. Същата работа е и с малотрайните колбаси, дори някои салами и подобни продукти са същите боклуци.
 6. 2020.09.26 | 05:22
  Кой яде кренвирши
 7. 2020.09.26 | 00:37
  В Рязанград са на "TИ" с кренвиршите
 8. 2020.09.25 | 23:02
  Сегали разбрахте че БКП ви храни със химия
 9. 2020.09.25 | 22:39
  В Бг кремвиршите ги правят от употребявана тоалетна хартия и натриев многлутамат. Приятен апетит!
 10. 2020.09.25 | 22:14
  Пълни са с пратове емулсии и свински кожи и мас.......
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Пазари

още

Анкета

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Избрано от Интернет