-
25 септември 2020 20:03
- 30664
- 12
Експеримент на патолог от Медицинския университет в София показа, че колбасите на пазара у нас съдържат неподозирани съставки, които обаче със сигурност не са вредни за здравето, успокояват специалисти по хранителни технологии.
Според анализа в кренвиршите, освен месо, има хрущяли, нервни влакна, растителни клетки и семки. Това е част от студентско упражнение по хистология. Авторът подчерта, че в случая става въпрос за морфологично изследване, което само по себе си не е достатъчно за преценка на хранителната стойност на кренвиршите. Нужно е и химично, и токсикологично такова.
Дългогодишният производител Теодор Янков казва пред БТВ, че нерядко в свинските кренвирши се използва пилешки прат – пилешки кожи, както и изрезки и заместители: „В едни кренвирши трябва да има основно и единствено може би над 95-97%, подчертавам – българско месо. Сол, подправки и евентуално позволените по стандарт консерванти. По никакъв начин в кренвиршите не трябва да присъстват всякакъв вид емулсии, не бива да се използват никакви млечни фибри, протеини".
Янков апелира и със закон на търговските витрини да се направи разграничение – между тези деликатеси, чието съдържание е изцяло от месо, и имитиращите продукти.
От Асоциацията на месопреработвателите отказаха коментар по темата с аргумента, че направеното изследване не е официално научно становище.
Според проф. д-р Стефан Драгоев – член-кореспондент на БАН, и преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив, е естествено в хомогенната смес на кренвиршите да се намират подобни частици. Той обясни, че остатъците от кожа например не означават, че кренвиршът не е от месо, но гарантира, че не са опасни за здравето ни: „Сланината, която се влага, е от парени свине. Те се добиват чрез кожите. При такива големи обеми частички от кожички винаги може да останат при използваните тлъсти суровини. За мен това е една спекулация“, посочи проф. Драгоев.
У нас кренвиршите са с най-голяма консумация сред колбасите. По данни на бранша на ден се продават между 80 и 120 тона. Цената им варира между 4 и 9 лева за килограм.
Последвайте канала на
Свързани новини
БАБХ издаде 18 акта за нарушения в заведения и търговски обекти по българското Черноморие
25 септември 202014:52
БАБХ извършва ваксинация на лисиците срещу бяс в 23 области
15 септември 202017:12
БАБХ проверява кухненските блокове на детските заведения и училищата в страната
14 септември 202009:59
БАБХ проверява сигнал за пчелни кошери
10 септември 202012:25
БАБХ затяга контрола в обектите, предлагащи сладолед
27 август 202017:45
БАБХ заличава регистрацията на заведение - системен нарушител в София
22 август 202014:22
Вижте какво яде внучето на Гълъб Донев
13 март 202311:14
Отново е време за дерби!
Ботев излиза пределно мотивиран срещу Славия
15 години по-късно! Левски обърна ЦСКА и е шампион
Младок поведе Реал към победа в Сан Себастиан, мадридчани вече са на 4 точки от титлата
Борбен Ботев (Враца) изстрада успеха срещу Пирин в Благоевград
Костов: Пламен Андреев най-вероятно ще пази срещу ЦСКА! Искахме много Хоркаш, но не знам какво се случи
Коментари 12
Добави2020.09.27 | 10:42
2020.09.26 | 13:03
2020.09.26 | 12:58
2020.09.25 | 22:21
2020.09.26 | 12:32
2020.09.26 | 05:22
2020.09.26 | 00:37
2020.09.25 | 23:02
2020.09.25 | 22:39
2020.09.25 | 22:14
Добави коментар
Водещи новини
Лазаровден е!
27 април 202406:09
Традиции и обичаи на Лазаровден
27 април 202406:37
Какви са цените на цветята по празниците?
27 април 202406:46
Пленум на БСП, определят кандидатските листи за изборите
27 април 202406:19
Какво се случва на пазарите?
27 април 202406:25
"Хамас" проучва официалния отговор на Израел на предложението му за примирие
27 април 202406:29
Недоносеното момиченце, спасено от утробата на мъртвата си майка, 5 дни по-късно почина
27 април 202406:14
Забраниха фойерверки в Кипър заради пожари
27 април 202406:42
Каква ще бъде съботата?
27 април 202406:05
2020.09.27 | 17:36