Петролът поскъпна до 5-месечен връх

  • 31 август 2020 13:44

  • 372
  • 0
Петролът поскъпна до 5-месечен връх
© Getty Images/Guliver

Петролът поскъпна в понеделник към 5-месечен връх, намирайки подкрепа от съкращаване на петролните доставки на Абу Даби с 30% и от поредни силни икономически данни от Китай.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през ноември нараства с 1,48% към $46,50 за барел, което е тяхното най-високо ниво от март, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през октомври поскъпват с 1,15% към $43,50 за барел, след като през миналата седмица удариха 5-месечен връх от $43,78 за барел на фона на урагана Лора, който тогава наближаваше бреговете на САЩ.

Петролът Брент е напът  да приключи август на печалба за пети пореден месец, докато цените на американския лек суров петрол се очаква да нараснат за четвърти пореден месец.

Леко поскъпване на петрола

Подкрепа за днешното поскъпване на черното злато оказва новина, според която Националната петрола компания на Абу Даби е посочила на своите потребители, че ще намали октомврийските си доставки с 30%, което е далеч повече от планираните за септември съкращения с 5 на сто. Решението е в резултат на указанията на правителството на Обединените арабски емирства за изпълнение на ангажиментите от последната среща във формата "ОПЕК +".

Междувременно енергийните компании продължават усилията си за възстановяване на операциите на офшорните платформи в американската част на Мексиканския залив, както и на рафинериите, които бяха затворени преди наближаващия ураган Лора.

Днешните данни за поредна експанзия на общата бизнес активност в Китай през август, както и слабостта на щатския долар спрямо останалите основни валути също оказват подкрепа за възходящото движение на петролните фючърси, въпреки че търсенето на петрол продължава да изпитва проблеми на фона на коронавирусната пандемия и предостатъчното предлагане, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Novini.bg
372 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини