Петролът поскъпна с 2% за едно денонощие

  • 19 юни 2020 11:10

  • 871
  • 1
Петролът поскъпна с 2% за едно денонощие
© Pixabay

Петролните фючърси поскъпват с около 2%, намирайки подкрепа от поетото ден по-рано обещание в рамките на "ОПЕК +" да се спазват договорените съкращения на добивите, идващо на фона на сигналите за постепенно възстановяване на глобалното търсене и потребление на петрол.

На проведената в четвъртък видеосреща на т.нар. Съвместен комитет за наблюдение на министрите (JMMC), включващ основни представители на ОПЕК и техните съюзници, начело с Русия, подчерта важността за пълното спазване на обещаните съкращения на производството и предприе стъпки, за да се гарантира, че някои страни членки ще успеят напълно да постигнат заложените квоти за намаляване на добивите, което те не успяха да направят през миналия месец.

Трябва да се има предвид, че JMMC следи за спазването на договорените производствени квоти на "ОПЕК +".

По-рано този месец Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, група, известна като "ОПЕК +", се съгласи да удължи договореното по-рано през годината намаляване на съвместното производство с 9,7 млн. барела на ден и през месец юли, като същевременно се следи внимателно спазването на тези усилия за намаляване.

В прессъобщение в четвъртък Съвместен комитет за наблюдение на министрите отчете, че през месец май договореното съкращаване на петролните добиви е били изпълнявано на 87%. JMMC повтори важността всички участващи страни да достигат до 100% от обещаните съкращения, като те компенсират евентуалните предишни неизпълнения на сделката през следващите три месеца - юли, август и септември.

Комитетът заяви, че Ирак и Казахстан вече са представили "схеми за компенсиране", а други участници, които също не изпълняват заложените квоти, ще имат срок до 22 юни да представят своите графици за компенсации.

"Голямата новина е, че Ирак и Казахстан ще се съобразяват с намаляването", което е знак, че форматът "ОПЕК +" ще продължи да работи заедно, коментира пред MarketWatch Фил Флин, старши пазарен анализатор в The Price Futures Group. "Сега, след като Саудитска Арабия и Русия убедиха Ирак и Казахстан да се съобразяват със сделката, би трябвало да видим, че цялостното спазване на договореното най-голямо в света съкращаване на производството може дори да надмине 100% през следващите няколко седмици".

Това, както и сигналите за отскок при петролното търсене през юни на фона на разхлабваните противоепидемични мерки по света, допринася за днешното поскъпване на петрола с оглед и на продължаващото възходящо движение на глобалните капиталови пазари.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през август поскъпват през днешната европейска търговия с 2,1% към $42,40 за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през юли нарастват с 2,4% към $39,80 за барел.

Ден по-рано петролните фючърси също поскъпнаха с около 2%, като се очаква в рамките на отминаващата седмица да нараснат с близо 9 на сто.

Последвайте канала на

Novini.bg
871 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
А у нас

2020.06.19 | 12:56

1
цената ще подскочи сигурно с 10 ст. Нееееее няма картел бе!

Добави коментар

Водещи новини