Суровият петрол в САЩ продължава да поскъпва преди падежа на юнските контракти

  • 19 май 2020 18:01

  • 1058
  • 0
Суровият петрол в САЩ продължава да поскъпва преди падежа на юнските контракти
© Pixabay

Петролните фючърси продължават да поскъпват на фона на силно намаляване на добивите в световен план и надеждите за постепенно повишаване на търсенето, след като редица държави започнаха да разхлабват мерките, целящи ограничаване разпространението на коронавируса, съобщава БНР.

Инвеститорите следят внимателно изтичащи по-късно днес юнски фючърсни контракти на американския лек суров петрол WTI, имайки предвид, че майските фючърси отбелязаха исторически спад на негативна територия точно преди техния падеж на 21-ви април.

ЕК с прогноза за средна цена на петрола Брент

За разлика от тогава обаче изтичащите по-късно днес юнски фючърси продължават да поскъпват с близо 3% към $ 32,70 за барел, след като вчера те нараснаха с 8% и след като в началото на търговията във вторник дори достигнаха двумесечен връх от $33,44 за барел - най-високо ниво от 16-и март насам. По-активно търгуваните юлски контракти на WTI пък нарастват с 0,7% към $32,00 за барел, като в началото на днешната търговия те дори тества за кратко нивата от мало под $33,00 за барел.

Юлските петролните фючърси на брент поскъпват с 0,5% към $35,00 за барел, достигайки най-високо ниво от 9-и април, след като в понеделник и те нараснаха силно със 7%. Основна подкрепа за поскъпването на петрола през последните седмици оказа съкращаването на добивите в световен план.

От началото на месец май "ОПЕК +" ограничиха съвместните петролни доставки с 9,7 млн. барела на ден. Според компании, които проследяват петролните доставки, страните от формата "ОПЕК +" са намали рязко износа на петрол през първата половина на май, което предполага, че те спазват постигнатото споразумение.

Американското петролно производство също продължава да спада, като според Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA), производството на суров петрол от седемте най-големи компании за шистови добиви се очаква да спадне до 7,822 млн. барела на ден през юни - най-ниски добиви от август 2018 г. насам.

Продължава да намалява и броят на активните петролни сондажи в САЩ, като през миналата седмица те бяха намалени с 34 до едва 258 броя. Това представлява спад с близо 60% на активните сондажи от неотдавнашния пик, достигнат през март. В същото време се засилват надеждите, че отслабването на антивирусните ограничителни мерки и рестартирането на икономиките ще доведе до увеличаване на петролното потребление.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1058 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини