През март промишлено производство в Италия е намаляло с близо 30%

Промишленото производство в Италия е намаляло с близо 30 процента през март заради затварянето на много компании на фона на епидемията от коронавируса, обяви днес италианският статистически институт Истат (Istat), цитиран от Франс прес.

Спадът, коригиран спрямо календарните фактори, е достигнал 29,3 процента на годишна основа, а спрямо февруари се равнява на 28,4 процента.

Всички основни сектори са засегнати. С най-голяма сила това се отнася за производството на транспортни средства (-52,6 процента), следвано от текстила, облеклото и аксесоарите (-51,2 процента), машиностроенето (-40,1 процента) и металургията (-37 процента).

Италианците са под карантина от 10 март, а от 22 март всички производствени дейности, които не са от първостепенно значение, трябваше да спрат, което парализира икономическата активност на Апенинския полуoстров.

Намаляват новите случаи и броя на починалите заради COVID-19 в Италия

От края на април компаниите започнаха постепенно да подновяват работа, но ударът върху италианската икономика, третата по големина в еврозоната, ще бъде тежък.

Правителството очаква свиване с 8 процента на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2020 година, но не изключва и една рецесия с икономически спад от над 10 процента.

Международният валутен фонд прогнозира спад на италианския БВП от 9,1 процента тази година.

Италия беше първата европейска страна, засегната от Ковид-19, и то най-вече в районите, които движат икономиката на страната - Ломбардия, Венето и Емилия-Романя. Тези три северни региона осигуряват 45 процента от националния БВП с промишлени сектори, насочени към износа като автомобилостроенето и луксозните стоки.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Пазари

още

Анкета

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Избрано от Интернет