Проучване: Промишлената активност в еврозоната се е сринала през април

  • 04 май 2020 11:40

  • 773
  • 0
Проучване: Промишлената активност в еврозоната се е сринала през април
© Pixabay

Промишлената активност в еврозоната се е сринала миналия месец, когато карантинните мерки, наложени от множество правителства срещу разпространението на Ковид-19, принудиха заводите да спрат работа, а потребителите - да си останат по домовете. Това показва проучване на компанията за маркетингова информация Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit), публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

Окончателната стойност на индекса за мениджърите по доставките (PMI), изготвян от Маркит, е 33,4 пункта за април спрямо 44,5 пункта през март. Това е най-ниското ниво, откакто започва отчитане на показателя в средата на 1997 година. Първоначалните данни бяха за малко по-висока стойност от 33,6 пункта.

Автомобилната индустрия в Европа рестартира производство

Прагът от 50 пункта на индекса разделя етапите на свиване и растеж на сектора, предаде БТА. 

Подиндекс, измерващ промишленото производство, който влиза в състава на композитния индекс на мениджърите по доставките и се възприема като добър показател за икономическото здраве, е потънал до рекорден минимум от 18,1 пункта спрямо 38,5 пункта през март.

Сривовете се наблюдават въпреки смекчаването на паричната политика на Европейската централна банка и разширяването на програмата й за количествено облекчаване, както и безпрецедентните фискални стимули, обявени от правителствата в помощ на икономиките.

На фона на затворените магазини и безпокойствата на потребителите за здравето и работните им места, търсенето е потънало миналия месец до най-ниската стойност в историята на проучването.

Индексът на мениджърите по доставките за новите поръчки е спаднал до 18,8 пункта - почти наполовина спрямо 37,5 пункта през март.

Слабото търсене принуди заводите да намалят цените и да съкращават персонал с темп, който е сред най-бързите, отчитани някога. 

Последвайте канала на

Novini.bg
773 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини