Грандиозен празник на виното за пореден път организира Вила Ямбол

  • 24 февруари 2020 14:14

  • 941
  • 0
Грандиозен празник на виното за пореден път организира Вила Ямбол
©

С висококачествено българско вино, вкусна храна, пъстри народни танци и кукерски ритуали бе открит „Празникът на виното 2020“ в Ямбол тази неделя. Организаторът на проявата - най-старата изба в Южна България - „Вила Ямбол“, представи на събитието новите си уникални резерви и отличната си реколта вина.

Традиционната инициатива, подкрепена от Общината, за пета поредна година подари на региона незабравимо изживяване и възможност за ямболии да споделят радостта от успешното начало на годината за лозаро-винарския бранш. Приятна изненада за гостите на събитието бе представянето на селекцията Kabile Reserve, която  включва три пленителни едносортови червени вина – мерло, сира и каберне совиньон, с впечатляващ плодов букет и фина барикова зрялост.

Официалният старт на инициативата дадоха изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов и кметът на града Валентин Ревански, който призова ямболии да пазят и предават традициите за поколенията напред. Веднага след това любимката на поколения българи Катерина Евро, която влезе в ролята на водеща на събитието и ансамбъл „Тунджа“ вдигнаха хората на дълго и цветно хоро. Кукерската група при Младежки дом „Георги Братанов“ – Ямбол представиха маскарадни ритуали, с които се слага край на зимата и се дава началото на пролетта и плодородието, а любимата певица на поколения българи Илка Александрова зарадва жителите и гостите на града с емблематични народни песни, сред които „Търновска царица“, „Прочу се Дана Юрдана“, „Танцувай Пагане“ и др. Кулинарният екип на Ути Бъчваров също бе край сцената на надиграването и допринесе за доброто настроение на празника с уникалните си гигантски кюфтета, приготвени специално за гостите на събитието.

„Нашият край е известен с ревностно пазените традиции в лозаро-винарството. Тук всяко семейство е свързано по някакъв начин с грижата за лозята и създаването на вино и ракия. Затова посвещаваме това събитие на Ямбол и на неговата богата история във винопроизводството, която регионът съхранява и предава от поколения насам“, сподели изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.

Над 5000 литра вино се изпиха по време на тържеството и бяха отворени над 500 бутилки вино от ключовите марки на “Вила Ямбол“. По време на събитието Красимир Аврамов се похвали още, че вината  от реколта 2019 са с превъзходно качество. „Мога да кажа, че годината беше една от най-добрите в последно време. Природата беше на наша страна, а екипът ни от агрономи и технолози дадоха всичко от себе си, за да може тази година да пуснем на пазара нашата най-новата висококачествена селекция Kabile Reserve, която в пълнота представя богатството на нашите земи и уникалната комбинация от климат и почви“, допълни Аврамов.

Доказателство за качеството на вината на „Вила Ямбол“ са многобройните медали от най-престижните международни конкурси, като само за миналата година най-награждаваното вино на избата е именно Kabile, което донесе на България над 20 отличия от изложения като Mondial de Bruxelles, Vinalies International, Los Angeles International Wine Awards и International Wine Challengе.  

Особеностите на тероара, традициите и богатото наследство на региона в правенето на вино са вдъхновение за екипа на родния производител, който е сред най-големите на национално ниво. Неслучайно едноименната марка на “Вила Ямбол“ Kabile носи името на античния тракийски град в знак на почит към традициите на региона като винопроизводител. Затова на етикета на бутилките е изобразена именно богинята-майка Кибела - закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино и където легендата разказва, че още траките са правели вино. И въпреки, че избата разчита на наследството и традициите, смело гледа напред в бъдещето и далеч зад границите на родината. Днес „Вила Ямбол“ изнася качествени червени, бели и розе вина и ракии в над 20 страни от целия свят, сред които САЩ, Германия, Япония, Китай, Южна Корея, ОАЕ, Сингапур, Хонконг, Палестина, Малайзия и др.

Освен с вината под марките Villa Yambol и Kabile, производителят е познат на пазара с ракиите „Стралджанска“ и „Ямболска“. Избата управлява над 10 000 дка лозя – около района на Ямбол и Айтос. Разполага и със собствена работилница за рециклиране и производство на бъчви, където най-възрастният бъчвар у нас бай Вълчо предава умения и опит на по-младите. Друго голямото предимство за „Вила Ямбол“ е, че 90% от вината се правят със собствено грозде, което обезпечава производството. Работи с най-популярните и обичани сортове в България: Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд.

 

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
941 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини