Цената на петрола леко се покачи

  • 05 февруари 2020 14:02

  • 276
  • 0
Цената на петрола леко се покачи
© Pixabay

Петролът поскъпна в сутрешната търговия в сряда в Азия, наваксвайки поевтиняването с 1 процент от преходната сесия, като ръстът на цените е повлиян от спекулациите за ново съкращаване на добивите заради намаляващото търсене на фона бързото разпространение на китайския коронавирус, предаде БТА, цитирайки "Ройтерс".

Сортът Брент от Северно море, чиято цена е референтна за Европа, поскъпна с 44 цента до 54,40 долара за барел, а американският лек суров петрол прибави 42 цента и един барел се търгуваше за 50,03 долара в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса.

От вчера Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и партньорите й, начело с Русия, обединени в групата ОПЕК+, обсъждат във Виена на експертно равнище влиянието на вирусната епидемия върху търсенето на суровината в световен мащаб.

Производителите обмислят да съкратят допълнително добива и да изтеглят за февруари мартенската си среща.

При тези цени скоро ще започне намаляване на производството и инвестициите в суровини, предупреди "Мудис аналитикс" (Moody's Analytics).

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се понижи до 54,66 долара за барел, информира днес на сайта си картелът.

 

Добивът на петрол в Либия е намалял с три четвърти

 

В понеделник един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 55,51 долара.

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.

Последвайте канала на

Novini.bg
276 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини