Петролът поевтинява

  • 11 ноември 2019 14:20

  • 520
  • 0
Петролът поевтинява
© Pixabay

Петролните фючърси поевтиняват по време на търговията в понеделник, след като в неделя иранският президент обяви, че е било разкрито ново нефтено находище в южната част на страната, разполагащо със запаси за над 50 млрд. барела суров петрол, информира БНР.

Иран се натъкна на ново петролно находище в страната

Съобщението на Хасан Рохани идва на фона на сериозните американски санкции спрямо Техеран, включващи забрана на износа на ирански петрол. Президентът Рохани направи това изявление по време на своя реч в пустинния град Язд. Той допълни, че находището е разположено в южната иранска провинция Хузестан, където е разположена и основната петролна индустрия на страната.

Чрез това ново находище около 53 млрд. барела ще бъдат добавени към съществуващите петролни резерви на Иран от близо 150 милиарда барела, посочи иранският президент. "Заявявам на Белия дом, че в дните, когато вие наложихте санкции върху продажбата на ирански нефт и оказвахте натиск върху нашата държава, нашите високо ценени работници и инженери успяха да открият 53 млрд. барела петрол в новото голямо находище“, посочи Рохани.

Новината за новото иранско находище, както и смесени информации относно хода на търговските преговори САЩ-Китай парират част от инвеститорския риск-апетит в началото на новата работна седмица, което води до понижение и на цените на петрола.

В събота американският президент Доналд Тръмп посочи, че търговските разговори с Китай вървят "много добре", но подчерта, че Съединените щати ще сключат сделка с Пекин, само ако това е вярното споразумение за Америка. Тръмп също така каза, че имало "некоректна" информация за готовността на САЩ да вдигне китайските тарифи като част от "първата фаза" на търговското споразумение. новината за което стимулира пазарите. Подобни коментари бяха направени от президента на САЩ и в петък, опровергавайки по този начин  информация от по-рано миналата седмица на китайското министерството на търговия, според която Вашингтон и Пекин са се съгласили на поетапна и пропорционална отмяна на двустранните мита като част от "първата фаза" на търговска сделка.

Всичко това се отразява негативно на цените на петрола през днешната търговия, като фючърсите на петрол Брент с доставка през януари се понижават с 1,12% към 61,70 долара за барел, а декемврийските фючърси на американски лек суров петрол - с 1,35% към 56,50 долара за барел.

По този начин петролните фючърси заличават значителна част от тяхното поскъпване през миналата седмица съответно с 1,3% и с 1,9%.

Петролът поскъпва към 6-седмични върхове

Последвайте канала на

Novini.bg
520 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини