По сигнал от ЕС хванаха 366 кг отровни колбаси

По сигнал от ЕС в България бяха засечени 366 кг отровни колбаси. От Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) поясниха, че това е станало възможно след като е била получена нотификация по Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи на Европейската комисия (RASFF) за възникнала хранителна инфекция в Германия, пише "Монитор".

Заразяването с опасната бактерия Listeria monocytogenes, отнесло живота на трима души във ФРГ, е причинено причинена от продукти на фирма Wilke. Няколко десетки са постъпили в болница заради хранително отравяне причинено от бактерията във въпросните колбаси.

Ведна от големите търговски вериги в България са били разпространени продукти на Wilke, от видовете: Салам пеперони слайс, Aro Pizzasalami, Aro Peperonisalami и Chef Pizza Salami sliced в опаковки по 1 кг, уточниха от БАБХ. Незабавно са извършени проверки в централния склад на фирмата получател и във всички магазини от търговската верига в страната. Наличните количества са спрени от реализация и са насочени за унищожаване.

Заради случая в Германия се е разразил сериозен и фирмата производител вече е фалирала. Всичко излиза наяве след разследване на журналисти от FOKUS, описали за огромни трудности с държавната администрация и скриване на информация за фирми, получавали доставки от Wilke. Подчертава се и фактът, че контролните органи В Германия от средата на август са криели информация по случая.

Немските медии не спират да пишат, че месото е било продавано на повече от 200 фирми в ЕС, като съставка на над 1000 продукта. Между тези фирми са и 3 известни търговски вериги.

Срещу управляващия директор на компанията тече Wilke разследване за убийство поради небрежност. Фалиралият производител на месни изделия е продавал продукти под 13 различни марки в 21 страни от ЕС, както и в няколко други държавни извън Общността.

Определени щамове Listeria monocytogenes могат да достигнат до сърцето и да доведат до сериозни или трудно лечими сърдечни инфекции. Около 10% от сериозните инфекции, причинени от листерии, протичат като трудни за лечение сърдечни инфекции с повече от една трета смъртни случаи, сочат изследвания на заразани пациенти.

Коментари

 1. 2019.10.18 | 23:49

  BOLGAR MNOGO NEGRAMOTEN NEMOJE NOVINI PISHE GOVEDOTO GOLIAM PROST

 2. 2019.10.18 | 09:08

  Като копи-пействате новини поне си направете труда да ги прочете за някоя недописана дума или изобщо за смисъла на изречението. Нямам думи, страшни професионалисти.
  "Заради случая в Германия се е разразил сериозен и фирмата производител вече е фалирала."

  1. 2019.10.18 | 13:17

   Мойте 5 стотинки: 'Срещу управляващия директор на компанията тече Wilke разследване за убийство'

 3. 2019.10.18 | 09:55

  Тези марки са спрени:

  Haus am Eichfeld
  Metro Chef
  Service Bund "Servisa"
  CASA
  Pickosta
  Sander Gourmet
  Rohloff Manufaktur
  Schnittpunkt
  Korbach
  ARO
  Findt
  Domino
  Wilke

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Пазари

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет