Васил Велев: Надявам се съвсем скоро договорите с американските централи да бъдат прекратени

  • 14 октомври 2019 16:47

  • 1361
  • 2
Васил Велев: Надявам се съвсем скоро договорите с американските централи да бъдат прекратени
© Кадър: Нова телевизия

Надявам се съвсем скоро договорите с американските централи да бъдат прекратени, защото високата цена на тока възпрепятства инвестициите у нас. Това заяви в студиото на ''Плюс-минус'' по Нова телевизия председателят на АИКБ Васил Велев по повод намерението на правителството да прекрати договора за изкупуване на електрическа енергия от американските централи.

,,Договорът трябва да бъде прекратен едностранно, защото за нас няма никакъв риск - това упражнение вече е било играно от Полша и за нея нямаше последствия'', сподели Велев.

Той допълни още, че българското правителство е наело международна консултантска компания по отношение на евентуални неустойки, като посочи, че такива са малко вероятни, тъй като инвестицията е отдавна изплатена.

На въпрос с колко би спаднала цената на електроенергията, ако бъдат прекратени тези договори, Васил Велев разкри, че само за единия договор - този с ''Марица-Изток 3'', надплащането е 9 лева на мегаватчас.

Той поясни, че щом бъдат развалени договорите, цената на електроенергията вече ще се формира както е в целия ЕС и няма да има свръхобогатяване на една компания, а самата електроенергия ще бъде по-добра и за домакинствата, и за индустрията.

,,Най-добре би било договорите да се развалят в следващите няколко седмици, така че самата централа да може да участва в търговете за капацитети до края на годината. На тази база ще може да се плаща ограничена държавна помощ. Трябва в обозримо бъдеще да се прекратят тези договори'', каза Велев и сподели мнението, че България трябва да върви към нисковъглеродна икономика.

,,Ако не предприем организирано движение в тази насока, ще има много тежки последствия'', предупреди председателят на АИКБ в заключение.

Последвайте канала на

Novini.bg
1361 2

Коментари 2

Добави коментар

2019.10.15 | 13:50

2

Крайно време беше.

2019.10.15 | 09:56

1

Бойко няма да иска прекратяване на договорите от смущение и страх лозе пази

Добави коментар

Водещи новини