От утре влизат в сила нови правила за отчитане на парното

От 1 октомври влизат в сила нови правила за отчитане на парното. Те са разписани в Наредбата за топлоснабдяване, по която се проведоха обсъждания миналата година.

С новата наредба се променят сроковете за отчитане на топломерите, както и сроковете за съставяне на изравнителните сметки и възраженията по тях. Всяка абонатна станция пък ще има собствено досие.

Според авторите на наредбата, тя улеснява най-вече изрядните платци.

За да няма забавяния, топлинните счетоводители вече ще отчитат уредите до 10 юли, а изравнителните сметки ще пращат на дружеството до 5 дни след това. Крайният срок за възражения ще е до 31 август, а не до края на септември, както беше досега, съобщава БТВ.

„Когато единици от тези абонати не са осигурили достъп за отчет и нещата се проточат до сега до края на септември, това създава едно напрежение”, посочва Деян Дянков, обществен посредник на „Топлофикация София”.

Въвеждат се промени и в заплащането на сградната инсталация. Досега процентът ѝ се предлагаше от топлинния счетоводител. Отсега нататък съкооператорите ще го определят сами, но с интервал между 20 и 40 %.

„В една етажна собственост има различни интереси. Хората, които ползват повече енергия – за тях е по-удобно процентът сградна инсталация да бъде по-висока. За онези, които ползват по-малко, пък е по-удобно да бъде по-ниска”, казва Милена Стоянова, която е управител на фирма за дялово разпределение.

Въвежда се още диференциация на процента за сградните инсталации според това дали са от открит или закрит тип.

Коментари

  1. 2019.09.30 | 20:11

    Много удобно, разбира се, но не за клиентите, които през юли и август често са в отпуск. Отпадъци за горене сте вие и нищо друго, ама народът прост...

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Пазари

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет