Петролът поевтинява

Петролът поевтинява силно за втора поредна сесия на търговия, след като компанията "Сауди Арамко" заяви, че вече е възстановила своя производствен капацитет, който пострада сериозно в резултат на въздушните удари по две важни петролни съоръжения на 14 септември.

Негативно влияние върху цените на петролните фючърси оказва и общото напрежение на световните капиталови пазари, както и доста острото изказване на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския по отношение на търговските практики в Китай, което беше част от неговата реч, изнесена пред 74-та сесия на Общото събрание на ООН във вторник.

То беше последвано от ответна реакция от страна на китайския външен министър Ван И, който обвини Съединените щати в кулоарите на срещата на ООН, че се опитват да спрат развитието на неговата страна, като заяви, че двете държави трябва да се придържат към принципите на ненамеса във вътрешните работи една на друга и да не се опитват да налагат волята си една на друга.

Тази двустранна вербална атака поднови инвеститорските притеснения относно изхода от предстоящите търговски преговори САЩ-Китай в началото на октомври, като участниците на капиталовите пазари сякаш игнорират информация на агенция Синхуа, че Пекин е готов да купува повече американски селскостопански продукти, включително повече соя и свинско месо, като жест на добра воля преди подновяването на двустранните разговори.

Според три източника на агенция Ройтерс, Саудитска Арабия вече е възстановила своя петролен производствен капацитет от 11,3 млн. барела на ден. Петролното находище Хурайс на държавната компания "Сауди Арамко" вече добива 1,3 млн. барела на ден, а по-голямото находище Абкайк - 4,9 млн. барела дневно след като в началото на седмицата производството беше около 3 млн. барела на ден.

Късно снощи пък Американският петролен институт (API) отчете увеличаване на петролните складови запаси в САЩ с 1,4 млн. барела за седмицата до 20-и септември при очаквания на финансовите пазари за понижение с 200 хил. барела.

Всички това провокира ново понижение на петролните фючърси през днешната търговия с около 1,5% към двуседмични дъна, след като във вторник те поевтиняха с над 2%.

Фючърсите на петрола брент с доставка през ноември се понижават с 1,51% към 62 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през ноември - с 1,4% към 56,40 долара за барел. По този начин и двата типа фючърси вече се търгуват в най-ниски нива 13-ти септември - само ден преди въздушните удари по "Сауди Арамко", които изстреляха за кратко петролните цени с близо 20% към 4-месечни върхове съответно около 70 долара и за барел и около 63,30 долара за барел, отбелязва БНР.

Коментари

  1. 2019.09.25 | 16:30

    Няма значение в световен мащаб петрола дали поскъпва или поевтинява. В България винаги поскъпва, факт.

  2. 2019.09.25 | 16:28

    Петрола няма значение в световен мащаб, дали поскъпва или поевтинява. В България само поскъпва. Доказано през годините.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Пазари

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет