Експерт прогнозира увеличение на цената на бензина

  • 16 септември 2019 09:53

  • 781
  • 4
Експерт прогнозира увеличение на цената на бензина
© Pixabay

Бензиностанциите ще се възползват от случващото се и ще вдигнат цената на горивата следващата седмица. Това прогнозира пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. За тази седмица той не очаква поскъпване в българските бензиностанции.

„В краткосрочен план очаквам стабилизиране на пазарите. Саудитска Арабия вече загатна, че до няколко дни може да възстанови една голяма част от добива на петрол. Има няколко големи рискови фактора. Единият е, че вероятно тази геополитическа криза няма да се свърши само с тези удари. Саудитска Арабия вече загатна, че е готова да нанесе ответен удар. Един потенциален удар срещу Иран означава най-малкото временен регионален конфликт. Това ще доведе до чувствително повишение на цените на петрола в много по-дългосрочен план. Отново се връща на преден план геополитическият фактор при цените на петрола“, коментира Владимиров в интервю за предаването „Преди всички“.

Той е категоричен, че не е в политически интерес нито на САЩ, нито на Иран да започват война, която да преначертае картата на Близкия изток. И двете страни нямат интерес от конфликт, смята Владимиров и припомни обаче, че в миналото емоцията и липсата на трезва оценка на последствията са водили до сериозни конфликти.

От гледна точка на търсене и предлагане Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския е прав, каза той и добави: „Има достатъчно петрол. Световната икономика влиза в една слаба рецесия и търсенето на петрол намалява. Дългосрочно нямаме проблем, структурен проблем няма“.

Според него обаче сделката между ОПЕК и Русия вероятно ще се разпадне, поне в краткосрочен план. Повишението на цените на суровия петрол има негативен ефект върху световната икономика, подчерта Мартин Владимиров. Той прогнозира че ако това увеличение на цените се задържи в дългосрочен план ще доведе до няколко десети процента намаление на БВП на света.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
781 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
????

2019.09.16 | 13:17

4

А,този ЕКСПЕРТ какво казва: В момента ЦЕНАТА НОРМАЛНА ли е,или ДОСТА ЗАВИШЕНА????

2019.09.16 | 10:49

3

e-i si maikata bokluk i si jiveei vav skapanata darjava a az kakvo shte pravia sas moit pari ne e problem na pederasite kato teb..

2019.09.16 | 10:07

1

a na men mi dreme na k-ra dali shte se uvelici benzinat na glupavite balgari az jiveia vav germania i pri zaplata 3800e vse mi e taia kolko struva benzinat.

2019.09.16 | 10:16

2

Ти гледай да не ти се сдремне от зад че с тия пари ще си ходиш постоянно на*ран!

Добави коментар

Водещи новини