Нов ръст на цените на петрола

  • 26 юни 2019 15:14

  • 712
  • 0
Нов ръст на цените на петрола
© Pixabay

Петролните фючърси поскъпват до близо едномесечни върхове след изненадващо рязко намаляване на американските складови запаси на суров петрол и като реакция на принудителното спиране на работата на голяма рафинерия по Източното крайбрежие на САЩ.

Фючърсите на петрола брент с доставка през август нарастват с 1,3% към 65,90 долара за барел, след като по-рано през деня те дори поскъпнаха до 66,25 долара за барел за пръв път от 31-ви май насам.

Аналогичните фючърси на американския лек суров петрол пък поскъпват с 1,8% към 58,90 долара за барел, като по-рано днес и те удариха за кратко ценови връх в рамките на юни от 59,13 долара за барел.

Това представлява поредно възходящо движение на цени, след като през миналата седмица петролът брент поскъпна с над 5%, а американският лек суров петрол - с цели 8,8% най-вече като реакция на ескалиращото напрежение между САЩ и Иран след сваления от Техеран американски военен дрон.

Подкрепа за новото поскъпване оказаха оповестени късно във вторник данни на американския петрол институт (API) за спад със 7,5 млн. барела до 474,5 млн. барела на складовите запаси на суров петрол в САЩ за седмицата до 21-ви юни, докато очакванията бяха за доста по-скромно понижение с около 2,5 млн. барела.

В същото време запасите на бензин се понижиха с 3,2 млн. барела, докато доставките на суров петрол за най-големия петролен хъб Кушинг, Оклахома, се понижиха с 1,3 млн. барела.

Поскъпването на петрола и в частност на юлските бензинови фючърси с над 3% към 1,98 долара за един галон се дължи и на очакванията, че компанията Philadelphia Energy Solutions (PES) вероятно ще затвори трайно нефтената си рафинерия във Филаделфия, след като преди дни голям пожар причини значителни щети в комплекса, съобщиха източници, запознати с плановете на компанията.

150-годишната рафинерия PES, разположена в един от най-натоварените и най-гъсто населени район по Източното крайбрежие на Съединените щати, вече обяви форсмажорни обстоятелства за доставките си на бензин след огромния пожар. Именно това доведе до рязко поскъпване през последните дни на бензиновите фючърси към най-високи нива от 22-ри май насам около 1,98 долара за един галон.

Намаляването на складовите запаси на суров петрол и спирането на една от най-големите американски рафинерии по Източното крайбрежие идват във време на растяща ескалация на напрежението между САЩ и Иран, което пък провокира притеснения, че танкерните превози през Ормузския проток - най-натовареният маршрут за доставка на петрол в света - могат да бъдат нарушение.

Вчерашното поредно остро изказване на президента на САЩ Доналд Тръмп спрямо режима в Иран и последвалия отговор на Хасан Рохани сякаш не допринасят за деескалиране на това напрежение между Вашингтон и Техеран.

Всичко това кара редица анализатори да продължават да очакват по-нататъшно поскъпване на петрола в краткосрочен плана, като банката Citigroup прогнозира в сряда, че петролът брент може да достигне 78 долара за барел. Анализаторите на банката също така отбелязват за своите клиенти, че "запасите изглеждат рязко намаляващи, геополитическите рискове са високи, а водещите производители във формата "ОПЕК +" вероятно ще запазят действащото споразумение за ограничаване на добивите до края на годината".

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще проведе редовното си заседание на 1-ви юли, като ден по-късно ще има среща със съюзниците, водени от Русия, във формата "ОПЕК +", на която ще се вземе решение за бъдещето на настоящото споразумение за съвместно съкращаване на производство с 1,2 млн. барела на ден.

Последвайте канала на

Десислава Станева
712 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини