Индия въвежда ответни мита за 28 американски стоки

  • 16 юни 2019 15:55

  • 1085
  • 0
Индия въвежда ответни мита за 28 американски стоки
© Getty Images (архив)

Индия налага от днес ответни мита на 28 американски стоки, след като Вашингтон по-рано този месец отмени някои търговски привилегии за Делхи, предаде ДПА.

Очаква се стъпката на Делхи да изостри търговското напрежение между двете страни.

В уведомление, отправено късно снощи от индийското министерство на финансите, се посочва, че увеличените мита влизат в сила от днес. Това ще засегне американски стоки като ядки, леща и ябълки, оскъпявайки ги на индийския пазар.

Очаква се хазната да получи около 217 млн. долара допълнителни приходи от повишаването на тарифите, допълва ТАСС.

Индия планираше да вдигне митата за редица американски стоки още от август миналата година, но няколко пъти отлагаше решението с обяснение, че преговорите с Вашингтон продължават.

През март 2018 г. САЩ наложиха вносни мита от 25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия от всички страни. На 1 юни тази година пък американските власти оттеглиха преференциалния търговски режим за Индия съгласно т. нар. Обща система за преференции (Generalized System of Preference). Програмата, въведена през 1976 година, цели да насърчи икономическия растеж в развиващите се страни и позволява на определени държави да изнасят безмитно близо 2000 промишлени и текстилни продукта за американския пазар, припомня ДПА. Индия бе най-големият бенефициент по схемата.

Делхи вдига митата дни преди посещението на американския държавен секретар Майк Помпейо, планирано за последната седмица на юни.

Индийският износ за САЩ през 2017-2018 година се е равнявал на около 47,9 млрд. долара, а вносът - на 26,7 млрд. долара, с търговски баланс в полза на Индия.

Търговските противоречия на САЩ с Китай, Индия и други страни се очаква да бъдат обсъждани на срещата на върха на Г-20 в японския град Осака в края на текущия месец. Американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и индийският премиер Нарендра

Моди се очаква да присъстват на срещата.

Последвайте канала на

БТА
1085 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини