До 2030 г. 90 000 души ще са на борсата заради електричките

До 2030 година около 90 000 души в Европа могат да загубят работата си поради увеличеното производство на електрически превозни средства. Според Института за промишлено инженерство в Щутгарт, най-засегнати от това ще са служителите на Volkswagen, съобщава германският "Ханделсблат".

Част от работниците ще бъдат съкратени заради опростеното производство. Както се знае, електрическият двигател се състои от много по-малък брой части от дизеловия например. Във Volkswagen в този процес са включени 29 000 души, 11 000 от които, според прогнозите на учените, ще се озоват на трудовата борса.

През 2016 г. германският автомобилен концерн подписа "Пакт за бъдещето", който предвижда намаляване броя на служителите (те постепенно биват изпращани в пенсия - бел. ред.) и въвеждането на електрически технологии.

Документът предвижда уволнение на 23 000 служители в Германия до края на 2020 г. Вместо тях на нови позиции трябва да бъдат назначени 9000 души. Така излиза, че без работа ще останат 14 000 работници. На първо място голямото съкращение ще засегне служителите в завода на концерна в Залцгитер, където ще произвеждат батерии за електрическите превозни средства. Първоначално предприятието ще работи в тестов режим, но след известно време ще бъде пуснат пълният му капацитет. Заводът ще похарчи един милион евро за преоборудване на мощностите.

Възможно е и други европейски автомобилни производители да по-стъпят по същия начин. Увеличеното производство на електромобили ще удари и по други компании, като Bosch например, в която 50 000 души са ангажирани в производството на компоненти за дизелови двигатели. Някои от тези служители обаче ще бъдат уволнени в близкото десетилетие.

Коментари

  1. 2019.05.28 | 08:19

    Пълни глупости !

  2. 2019.05.28 | 06:34

    Ако толко им се работи., да се преквалифицират.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Пазари

още

Анкета

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Избрано от Интернет