КЗП: Спазването на правилата е основна характеристика на коректния и лоялен пазар

  • 26 април 2019 10:26

  • 480
  • 1
КЗП: Спазването на правилата е основна характеристика на коректния и лоялен пазар
© КЗП

Независимо че понякога асортиментът е богат и стоките са много, при пазаруването за Великден е добре потребителите да запомнят цените на 2-3-4 продукта, които са по-скъпи или с по-висок процент намаление и да проследят как се маркират на касата. Това препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

,,Ако при тях всичко е наред, тогава вероятността при всички останали продукти също всичко да е наред е по-голяма. Респективно – ако при някои от тях се получи разминаване, тогава трябва да се загледаме по-внимателно, да спрем процеса и да проследим всичко онова, което се случва'', посочи Маргаритов по "Дарик" радио.

Председателят на КЗП подчерта, че при проблем е важно да има реакция от страна на потребителите към търговеца, както и сигнал към контролния орган. Тогава инспекторите ще могат да се отзоват максимално бързо, да установят фактическата обстановка, както и да върви процесът по санкциониране. И най-важното – да се съдейства на потребителя да получи обратно парите си за неправомерно продаваната на различна от обявената цена стока или разликата между двете цени, ако все пак той държи да закупи стоката на обявената цена.

Разминаване между обявени и прилагани цени най-често се среща при промоции и кампании за намаления. То може да се дължи, както на умишлено поведение, така и на небрежност от страна на представители на търговеца. Има обаче случаи, в които въпросното нарушение се установява и в ежедневието.

,,Не бих казал, че това е някаква епидемия, но факт е, че потребителите се обръщат към нас с жалби и сигнали, след като в хода на пазаруването са установили, че избран от тях продукт с определена цена е бил таксуван с друга цена, обикновено по-висока. Ние се намесваме и нарушителят понася санкция'', отбеляза Маргаритов.

По думите му има две възможни хипотези.

,,В едната, когато очевидно става въпрос по-скоро за небрежност и за това, че в рамките на един огромен асортимент от стоки с различни цени и с различен процент намаление има един случай, говорим по-скоро за административно нарушение и санкционираме търговеца с глоба от 500 до 3000 лв. в зависимост от големината на търговския обект и от тежестта на нарушението. Когато обаче установим, че целта е била Вие да бъдете привлечен в даден търговски обект и после се оказва, че там е масова практика т.нар. намалени стоки да не са чак толкова намалени, тогава квалифицираме случая като нелоялна търговска практика и санкцията е доста по-сериозна – може да достигне до 30 000 лв.'', обясни председателят на КЗП.  

Според Димитър Маргаритов спазването на изискванията на законодателството по отношение обявяването цените на стоките в търговските обекти е основна характеристика на коректния и лоялен пазар.

,,Да знаеш какво си купуваш, колко плащаш за него – никой няма право да изкривява този принцип с анонсирането на фалшиви намаления или с подмяната на информацията, която касае цената на стоката. Това е принцип, който трябва да бъде следван неотлъчно. В този смисъл и нашата институция е призвана да отговаря за възстановяването на правото тогава, когато то е било нарушено'', каза още той. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
480 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
wtf!?!?!??!

2019.04.27 | 08:20

1

една от излишните нищоправещи и шумовдигащи паразитни организации...

Добави коментар

Водещи новини