Спад на турската лира след напрежение между Ердоган и Тръмп

  • 22 март 2019 15:45

  • 4010
  • 3
Спад на турската лира след напрежение между Ердоган и Тръмп
© Pixabay

Турската лира поевтинява с над 2% спрямо американския долар с оглед на напрежение между президентите на Турция и САЩ - Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва и Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския относно въпроса за Голанските възвишения.

Повод за този спор даде изявление на Тръмп в Туитър, че е дошло време Вашингтон да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения. Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва критикува остро това изявление на Тръмп. В изказване на срещата на върха на Организацията за ислямско сътрудничество (OIC) Ердоган посочи, че Турция "не може да допусне легитимирането на окупацията на Голанските възвишения", предупреждавайки, че решението на Вашингтон може да доведе до нова криза в региона.

Сигналите за подновяване на напрежението по оста Вашингтон - Анкара провокира рязко понижение на турската лира спрямо щатски долара и спрямо еврото.

По време на търговията в петък доларът поскъпва с 2,2% към двумесечен връх от 5,6000 турски лири, отправяйки поглед към важния бивш връх около 5,6600 нивото, достигнат в самото началото на 2019-а година.

Еврото също поскъпва към двумесечен връх от 6,3300 турски лири (най-високо ниво от 14-ти януари насам), въпреки че негово възходящо движение е по-скромно (с около 1,5%) с оглед на днешната слабост на единна европейска валута след доста слабото проучване на агенция Markit за бизнес активността в еврозоната през март.

Опасеният за възможна нова ескалация на напрежението между САЩ и Турция се отразява негативно и на фондовата борса в Истанбул, като основният индекс BIST 100 се понижава с 2,42%, докато индексът, включващ само водещите турски банково институции, се понижава с близо 3%.

Деноминирани в долари държавни облигации на Турция също се понижават след коментарите на Ердоган, като дългосрочните облигации с падеж 2043-а година поевтиняват с над 2 цента, достигайки най-ниски нива от средата на януари, според данни на Tradeweb.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4010 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Вторичи Матрял

2019.03.23 | 18:53

3

ЦРУ-ТО иска да ръчка Мама Раша от долу ама Доганя не дава щото неще да стане кат Украина...Демек свидно му е за народа му не само за бизнеса и апртаментите му. Доганя иска СТРАНДЖА. Бойко помага, Баба Дора и яретата ли ще го спрат. Крмъл е ОК, А от Американскто посолство че ядосват че още не е взел летището и да се свърши веднъж завинаги с таз България и тез непредвидими българи, които уж са така уж не са.

вечна дружба!

2019.03.23 | 00:04

2

още се гушкай с болшевиките, тъпако!!!

2019.03.22 | 20:44

1

Честито на Ердоган паша. Не си мери пишк..а с Америка, и без това е орязана.

Добави коментар

Водещи новини