Откриха природен газ за над 30 млрд. долара край Кипър 

  • 01 март 2019 11:01

  • 1253
  • 2
Откриха природен газ за над 30 млрд. долара край Кипър 
© Pixabay

На 30 - 40 милиарда долара се оценява стойността на находището на природен газ в кипърската изключителна икономическа зона (ИИЗ), което беше открито от консорциума на Ексън Мобил и Катар Петролеум, съобщава гръцката телевизия "Скай", като се позовава на кипърския вестник "Филелефтерос".

Количеството на природния газ в находището се оценява на 5 - 8 трилиона кубически фута (142-227 млрд кубически метра). Според кипърския министър на енергетиката Йоргос Лакотрипис това е третото по големина находище в света, открито през последните три години.

Според репортажа на кипърския вестник цари ентусиазъм по отношение на откритието, защото се изчислява, че то може да реши енергийните проблеми на Кипър за следващите 200 години.

В репортаж на германския вестник "Ханделсблат" се цитира отново Лакотрипис, който казва, че находището "Глафкос" е най-голямото откритие на природен газ в света за последните две години.

"Ханделсблат" коментира още, че "сътресения може да дойдат от един голям съсед на Кипър, който оспорва правата върху находищата на природни богатства. Турция иска да има думата, когато в Източното Средиземноморие се извършват проучвания за петрол и природен газ", пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1253 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БЪЛГАРИН!

2019.03.02 | 15:36

1

ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА!

Ако не е феик новината, сега ще избухне война и краварите веднага ще дойдат да "омиротворят" залежите от гас!

извинявайте

2019.03.02 | 15:40

2

за слабата ми грамотност!

да се чете феЙк и гаЗ

Добави коментар

Водещи новини