Пазарната стойност на Apple надхвърли 500 млрд. долара

  • 29 февруари 2012 21:25

  • 1227
  • 2
Пазарната стойност на Apple надхвърли 500 млрд. долара
©

Пазарната капитализация на технологичната компания Apple достигна 500 млрд. долара преди началото на борсовата търговия в сряда, което е нов рекорд в представянето на най-скъпо оценяваната компания в света, предаде CNNMoney, цитирани от в. "Капитал".

Достигнатата оценка от половин трилион долара поставя Apple в изключително елитен клуб - едва пет компании в света са преминавали този праг в цялата история на Уолстрийт. Досега само Microsoft, ExxonMobil, Cisco и General Electric бяха преминавали тази психологическа граница.

Exxon го направи най-скоро, в края на 2007 г., когато цените на петрола растяха. Microsoft, Cisco и GE достигна половин трилион долара пазарна капитализация през 1999 г. по време на разгара на дотком балона.

Microsoft е единствената компания в историята, достигала пазарна оценка от 600 млрд. долара. В момента нейната пазарна капитализация е около 267 млрд. долара, посочва CNNMoney. Новата пазарна оценка на Apple надхвърля брутния вътрешен продукт на страни като Полша, Белгия, Швеция, Саудитска Арабия или Тайван, допълва изданието, като едва 20 страни в целия свят са по-скъпи от "отхапаната ябълка".

Независимо от големия си мащаб, Apple продължава да е една от най-бързо развиващите се технологични компании. Компанията отчете през януари ръст на продажбите си със 73% за миналата година.

Акциите на технологичния гигант бележат почти непрекъснат ръст в цените през последните три години. Стойността на една акция на Apple достигна 500 долара за първи път преди две седмици - още едно рекордно постижение в историята на компанията

Пазарната й капитализация достигна 500 млрд. долара по време на търговията във вторник, когато стойността на една акция на дружеството достигна 537.54 долара. Пазарната оценка на компанията продължи да се покачва и в предварителната търговия (pre-market trading) в сряда, когато акциите й вече се разменяха срещу 539 долара.

Само месец по-рано - в края на януари, пазарната оценка на Apple надхвърли 400 млрд. долара за първи път в историята. На 25 януари т.г. тя задмина ExxonMobil като най-скъпо оценявана компания на фондовия пазар. В момента Exxon е далеч назад с пазарна оценка от 410 млрд. долара. PetroChina е на трето място с пазарна капитализация от 281 млрд. долара, следвана от Microsoft.

Това е доста зашеметяващо постижение за компания с 35-годишна история, чиято пазарна капитализация преди десетина година беше "само" 10 млрд. долара, коментира CNNMoney.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1227 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ХУБАВА ИГРИЦА :)

2012.03.04 | 08:33

2
eRepublik е мултиплеър. Развива се в огледален свят (наречен Новият свят), където играчите могат да вземат участие в политиката, да ръководят своя фирма и да водят войни с други страни. еБългария води война с еТурция, в момента се бием с еМакедония. http://www.erepublik.com/en/referrer/Rimisark1
сдсдсд

2012.03.03 | 14:31

1
Регнете се тук - http://signup.wazzub.info/?lrRef=16ff067a И ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ!

Добави коментар

Водещи новини