Огромен ръст в новото стоителство

  • 05 февруари 2019 21:17

  • 1748
  • 0
Огромен ръст в новото стоителство
© Pixabay

Новото строителство отбелязва огромен ръст. С 69% повече жилища са построени само в София през 2018 г. Това показват данните на една от големите агенции за недвижими имоти. Навсякъде в страната цените са се повишили за последната година - най-много във Велико Търново, Пловдив и Добрич, но за 2019 г. прогнозата е в една дума: стабилност. В последните месеци експертите отчитат по-малко сделки и ако това продължи, жилищата може дори да поевтинеят.

Относно лихвите финансовите експерти очакват леко повишение, но не сега, а в края на годината или в началото на 2020-та. Василена Енева ходи на оглед за нов дом от почти година. Търси в центъра на София.

„Искаме среден етаж, парко място, което в центъра е много трудно, разбира се, ако може асансьор, което вече е съвсем невъзможно, обаче нас ни привличат високите тавани. Даваме 200 000 евро.”, казва Василена пред Нова телевизия.

Хората вече купуват по-бавно, защото искат да видят всичко, обясняват експертите.

„Клиентите идват със списък с изисквания, в един момент сме видели 5-6 жилища, виждат едно и се влюбват. До 10-12 огледа би трябвало да намери подходящото жилище”, казва Костадин Чолаков, брокер на недвижими имоти.

За пръв път от пет години има по-малко ипотечни кредити. В София - с почти 17%, а средно в страната  - с над 23 на сто по-малко заеми са изтеглени през 2018 г. 

„Неминуемо ако имаме няколко тримесечие със спад на сделките, със спад на ипотеките, няма как това да не повлияе на цените”, казва Гергана Тенекиджиева.

Финансовите консултанти препоръчват да не се нагърбваме с кредит, ако вноската му, заедно с другите сметки, превишава 40 на сто от доходите ни.

„Да не се тегли на ръба на възможностите. Това, че банката го одобрява, не значи, че е здравословно за нас”, коментира Десислава Николова.

За евентуалното повишаване на лихвите по кредитите догодина специалистите дават пример: ако лихвите се повишат с 0,25 на сто, за кредит от 100 000 лева, изтеглен за 20 години, при 3,5% - месечната вноска би се увеличила с 13 лева.

„Съветвам хората да си купуват жилище сега, защото стойността на имотите е стойност и сега, и след 10 години”, казва още Гергана Тенекиджиева.

„Ако ви се струва, че цените са високи в момента за тази покупка, по-скоро се въздържайте”, съветва Десислава Николова.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1748 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини