Канадци твърдят, че имат 150 000 декара земя за канабис у нас

  • 21 януари 2019 19:52

  • 7666
  • 4
Канадци твърдят, че имат 150 000 декара земя за канабис у нас
© Getty Images/Guliver (архив)

Канадска компания обяви, че разполага със 150 000 декара земя за производство, обработка и износ на канабис в България. Новината съобщи сайтът "Дневник". В същото време институциите у нас категорично отричат канадска фирма да има необходимите разрешения.

Името на канадската компания е "Интернешънъл канабис". През последните дни на миналата година съобщават на сайта си, че са на финалната права да придобият фирма "Болкън канабис". Те пък, според информацията от интернет-страницата им, притежават 50% от активите на българско дъщерно дружество. То имало лиценз за производство и износ, както на индустриален коноп, така и на медицинска марихуана. Останалите 50% били собственост на "виден лидер в българския бизнес". Името му засега остава неизвестно.

В задълбочената публикация се цитира презентация на фирма "Болкан канабис", един от холдингите на "Интернешънъл канабис". В презентацията били посочени координати на площите, където да започне работата за преработването на конопа за различни индустрии. Излиза, че мястото е в индустриална зона на Монтана. Работещи в района не подозираха за бизнес-възможността.

Случайно или не, часове след публикацията на сайта на "Интернешънъл канабис" документът с презентацията с планове за бизнес с канабис в България не можеше да бъде отворен. Според извадка от презентацията в сайта на "Дневник" обаче лицензът на българското дъщерно дружество на фирмата е 99% за индустриален коноп и 1% за медицинска марихуана. Канабисът обаче попада в списък, където с определени растения и вещества, е забранено производство, преработка, съхраняване, внос и износ. Освен в "ограничени количества".

Законът казва в "ограничени количества", не казва колко много са тези ограничени количества. Очаква се, че това количество би трябвало да е точно описано, ако има лиценз, колко е, коментира пред Нова телевизия адвокат Калин Ангелов.

Колкото до лиценза, според българските власти канадска фирма няма необходимите разрешителни за работа с канабис на българска почва. От земеделското министерство посочват, че в страната има общо 18 разрешителни за отглеждане на индустриален коноп, на площ от около 4 000 декара в страната - много далече от 150-те хиляди декара, с които "Интернешънъл канабис" твърдят, че разполагат. Не на последно място, теоретично разрешителните и лицензите биха могли да са на името на българското дъщерно дружество. То обаче не е назовано, а до момента на излъчването на репортажа, не получихме и отговор от "Интернешънъл канабис".

Няма ограничения да се произвежда, ограниченията са, че може да се преработва. С настоящето законодателство няма как да го получат като разрешение - може да го отлеждат в България и да го изнесат в чужбина да го преработват, заяви адвокат Ангелов.

От "Интернешънъл канабис" цитират и данни на Световната банка, че българската почва е плодородна и давала отлична възможност за култивиране на индустриален коноп.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7666 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
От ден на ден

2019.01.21 | 23:28

4

Ме учудва вашата простотия,ЧЕ ИМАТ ЗА КАНАБИС У НАС сразявате с тъпотия и неграмотнос от ден на ден все поввче и повече

От ден на ден

2019.01.21 | 23:23

3

Ме учудва вашата простотия,ЧЕ ИМАТ ЗА КАНАБИС У НАС сразявате с тъпотия и неграмотнос от ден на ден все поввче и повече

бай ганио

2019.01.21 | 22:02

2

в убития комунизъм щастливите хора не са изгодни

Oxa

2019.01.21 | 20:09

1

Nqma da krademe .6te si vzimame po malko.tova ne e krajba

Добави коментар

Водещи новини