Ново напрежение на световните борси

  • 06 декември 2018 11:42

  • 722
  • 0
Ново напрежение на световните борси
© Pixabay

Азиатските акции и американските фондови фючърси се оказаха под нов силен натиск от продажби по време на търговията във вторник в резултат на новината за ареста на високопоставен служител на китайската компания за телекомуникационно оборудване Хуавей (Huawei), информира БНР.

Финансовата директорка на китайския технологичен гигант Huawei - Сабрина Мън Ванчжоу е била арестувана на 1-ви декември в Канада по искане на САЩ заради подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран, предаде Ройтерс. Съединените щати искат тя да бъде екстрадирана.

Китайските власти реагираха яростно, като говорителят на китайското посолство в Канада поиска освобождаването на финансовия директор на Huawei. "По молба на американската страна канадската страна арестува китайски гражданин, който не нарушава никакъв американски или канадски закон", се казва в изявление на китайските власти. От самата компания Huawei заявиха посредством Туитър, че "не са наясно с каквото и да било неправомерно отношение от страна на г-жа Мън".                                                                                                                          

Арестуваният в Канада, по искане на американските власти, финансов директор на Huawei, не е обикновен старши мениджър в китайския технологичен гигант. Сабрина Мън Ванчжоу е дъщеря на основателя на Huawei и наскоро се очерта като негов потенциален наследник начело на технологичната империя.

Задържането на Мън представлява и личен удар върху за нейния баща - Рен Женфей, 74-годишен бивш военен инженер Китайската народно-освободителна армия, който основа Huawei през 1987-а година. За три десетилетия той превърна Huawei в една от най-големите и най-глобални частни бизнес империи в Китай.

Новината дойде в момент, когато президентите на САЩ и Китай се споразумяха да бъдат подновени търговските преговори между двете водещи световни икономики в рамките на следващите 90 дни, като през този тримесечен период няма да има двустранно допълнително налагане на нови митнически тарифи. Арестът в Канада на финансовата директорка на Huawei по поръчка на САЩ обаче провокира ново напрежение на световните капиталови пазари, тъй като поставя под въпрос успешния изход на търговските преговори между Вашингтон и Пекин.

Трябва да се има предвид, че Съединетите щати започнаха преди време кампания, целяща да накарат техните съюзници зад граница да спрат да използват оборудване, произведено от китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies Co., съобщи през ноември "Уолстрийт джънръл", цитирайки свои неназовани източници.

Официални американски представители са обсъждали рисковете, свързани с киберсигурността, по-специално с техни партньори от Германия, Италия и Япония - държавите, при които продуктите на китайската компания вече са навлезли в широка употреба. САЩ могат също така да предложат финансови стимули на компании, които отговарят на искането за избягване на продукти Huawei, допълва изданието.

По-рано тази година американските законодатели внесоха за обсъждане на Закон за защита на държавната комуникация (Defending U.S. Government Communications Act), който ще забрани на правителствените агенции да използват оборудване от китайските технологични гиганти ZTE и Huawei.

Правителството на САЩ също така посъветва и американските граждани да избягват смартфони от китайската компания, заявявайки, че те могат да бъдат използвани за шпиониране на потребителите.

След новината за ареста, фючърсите на индекса DJIA се сринаха с около 300 пункта (понижение с 1,17%), фючърсите на широкия индекс S&P500 се понижиха с 1%, а на технологичният индекс Nasdaq 100 - с около 1,37%. Това предполага ново напрежение при старта на търговията на Уолстрийт по-късно днес, след като във вторник и трите основни американски фондов индекса се сринаха с над 3%, а вчера (сряда) американските капиталови пазари бяха затворени за Деня на национален траур в почит на починалия на 30-ти ноември 41-ви американски президент Джордж Буш-старши.

Инвеститорите на китайските и на останалите азиатски борси също реагираха много негативно на новината за ареста на финансовия директор на технологичния гигант Huawei. Индексът Shanghai Composite се понижи с 1,68%, а по-малкият китайски индекс Shenzhen Composite - с 2,17%. Индексът Hang Seng пък загуби 2,47% от стойността си, южнокорейският Kospi се понижи с 1,55%, а японският индекс Nikkei - с близо 2 на сто.

Европейските пазари на акции също стартират днешната търговия със солидни спадове, като общият европейския индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,3%, германският DAX 30 - с 1,62%, френският CAC 40 - с 1,53%, италианският MIB - с 1,24% и британският FTSE100 ­- с 1,23%.

Последвайте канала на

Десислава Станева
722 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини