Експерти с коментар за цената на тока у нас

  • 06 декември 2018 09:13

  • 1060
  • 1
Експерти с коментар за цената на тока у нас
© Кадър: БНТ

В България имаме регулиран и свободен пазар на електроенергия. Цената на тока у нас е съпоставима с цената на тока в Турция, Румъния и Унгария. Стойностите са горе-долу близки. Тоест българската борса реагира на конюнктурата в Европа, следователно работим в едни и същи условия. Друг е въпросът, че трябва да работим с други финансови инструменти. Вместо да се оплакваме, трябва да се изготви оптимална стратегия, за да се приобщим напълно към тези условия. Такова становище изрази енергийният експерт проф. Атанас Тасев в сутрешния блок на БНТ.

,,Мерки срещу поскъпването на електроенергията трябва да се взимат преди настъпването на събитието, а не след него'', посочи Тасев.

Неговият събеседник в студиото - енергийният експерт Еленко Божков, изрази по-различна позиция по отношение на цената на тока. По думите му основание за безпокойство има.

,,Основание за безпокойство има, защото цената скочи три пъти. Предприятията спират работа, защото цената им е непоносима. Освен това имаме и малко предлагане. Да не говорим, че тръгне ли да се увеличава цената за големите производители, те ще увеличат и цената на своята продукция, което от своя страна ще се отрази върху джоба на всички нас'', заяви Божков.

,,Бизнесът постъпва добре, предупреждавайки и биейки камбаната. Договорите с американските централи трябва да бъдат прекратени, тъй като по този начин може да се освободят около 300 милиона лева'', посочи той.

,,Все пак има лъч надежда, понеже  от 1-ви януари ще излязат едни нови, около 300 мегавата от ВЕИ-тата. Те ще бъдат търгувани, така че цената на тока със сигурност ще падне от 1-ви януари'', завърши Еленко Божков.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1060 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ау

2018.12.06 | 11:49

1

това са двама пълни малоумници... продажни дърти уруспии

Добави коментар

Водещи новини