Застраховките може да поскъпнат

  • 13 юли 2018 13:22

  • 3220
  • 0
Застраховките може да поскъпнат
© Novini.bg

Нов законопроект е на път да увеличи цената на най-масовите застраховки. Това предупреждават застрахователите и обясняват, че готвените изменения в проекта на Закона за превенция от неблагоприятните климатични условия ще доведат до поскъпване на всички застраховки на пазара, информира БНР.

Министерството на земеделието има амбицията да покрие на 100 процента обработваемите земи с ракетна защита за борба с градушките и затова внася законопроекта, който предвижда доизграждането на системата да се финансира с вноски от 0,8 процента от приходите от всички имуществени застраховки, обяснява Нина Колчакова, главен секретар на асоциацията на българските застрахователи.

„Т.е. не само земеделските, ами включително каско, включително домашно имущество, включително пожар, кражба. По този начин, който се предлага, да речем, каското на една средностатистическа кола, би се вдигнало с около десетина лева, според нашите изчисления“.

Този косвен данък, както го наричат законодателите, ще се калкулира в цената на застрахователната полица и ще натовари крайния клиент. Затова от асоциацията предлагат:

„Това да става посредством справедливо разпределение на тежестта. След като говорим за защита на земеделските обработваеми площи, нека това да става със заделяне на средства от земеделските застраховки“.

20 милиона лева годишно ще са необходими за финансиране на дейностите за борба с градушките.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3220 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини