Поредно повишение на европейските акции

  • 09 юли 2018 15:57

  • 1119
  • 0
Поредно повишение на европейските акции
© Pixabay

В понеделник европейските фондови индекси нарастват за пета поредна сесия на търговия с оглед на подновен инвеститорски оптимизъм относно устойчивостта на глобалната икономика въпреки ескалиращото търговско напрежение между САЩ и основните американски партньори като ЕС и Китай и въпреки правителствената криза във Великобритания след оставката на британския министър, отговарящ за Брекзит преговорите с Европейския съюз, информира БНР

Силните данни за американския трудов пазар парираха в петък значителна част от притесненията, че набиращата скорост търговска война ще се отрази негативно на икономическия растеж както в САЩ, така и в световен план. Това допринесе за солиден ръст на основните фондови индекси на Уолстрийт в края на предходната седмица, като позитивната вълна се пренесе по-рано днес на азиатските борси и на европейските пазари на акции.

В петък индексът DJIA нарасна с близо 100 пункта (повишение с 0,41%), индексът S&P500 - с 0,85% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,34% въпреки влезлите официално в сила на 6-ти юли високи мита на САЩ за вноса на китайски стоки за 34 млрд. долара и последвалото ги незабавно въвеждане от страна на Пекин на аналогични по размер мита за вноса на американски стоки.

Инвеститорският риск-апетит в резултат на силния доклад за американската заетост през юни допринесе за солиден подем и на азиатските фондови пазар в началото на новата седмица. Китайският индекс Shanghai Composite нарасна по-рано днес с цели 2,47%, след като в петък излезе на загуба за седма поредна седмица за пръв път от шест и половина години насам. Японският индекс Nikkei се повиши с 1,21%, индексът Hang Seng - с 1,32%, а южнокорейският Kospi - с 0,57%.

Европейските акции също поскъпват по време на търговията в понеделник благодарение на силния доклад за американския трудова заетост, както и в резултат на позитивни данни от Германия и Франция, които допринасят за допълнително повишаване на инвеститорското доверие в представянето на глобалната икономика въпреки притесненията, свързани с търговската война между САЩ и останалия свят.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 500 се повишава с 0,52%, отбелязвайки растеж за пета поредна сесия на търговия и след печалба от 0,6% през миналата седмица. Германският индекс DAX нараства по-умерено с 0,2% отчасти като реакция и на данни на Destatis, показващи увеличаване на немския износ и внос през месец май.

Индексът на борсата в Париж CAC40 пък се повишава с 0,42% благодарение и на последно проучване на Френската централна банка, показващо подобрение на бизнес активността в страната в края на второто тримесечие.

Британският индекс FTSE100 напредва с 0,35% въпреки днешното поскъпване на паунда както спрямо долара, така и спрямо еврото. Инвеститорите сякаш оценяват оставката на досегашния министър, отговарящ за преговорите по излизането на Великобритания от ЕС - Дейвид Дейвис като сигнал, че това би довело в крайна сметка до по-вероятен сценарий за т.нар. "мек Брекзит".

Фючърсите на основните американски фондови индекси също запазват техния позитивен импулс от края на предишната седмица, тъй като и инвеститорите на Уолстрийт оставят на заден план притесненията, свързани с ескалиращите търговски спорове, продължавайки да акцентират върху изненадващо добрия петъчен доклад за американския пазар на труда. Фючърсите на DJIA се повишават с нови близо 100 пункта (с 0,4%) около два часа преди старта на реалната търговия в САЩ, докато фючърсите на S&P500 нарастват с 0,35%, а на Nasdaq100 - с 0,34%.

Въпреки настоящото игнориране на търговския конфликт между САЩ и важни американски партньори като ЕС и Китай, участниците на световните фондови пазари би трябвало да вземат под внимание последно проучване на компанията Sentix. Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната отбелязаха през юли известно възстановяване от много ниските нива месец по-рано, но има риск за тяхно ново влошаване в бъдеще с оглед на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и останалия свят, показват резултати от последно проучване на базираната във Франкфурт компания за пазарни изследвания.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1119 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини