Иран: Тръмп дестабилизира петролния пазар с посланията си в Twitter

  • 07 юли 2018 15:02

  • 3399
  • 1
Иран: Тръмп дестабилизира петролния пазар с посланията си в Twitter
© Pixabay

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския "дестабилизира пазара" на петрола със "забележките си" и със своите "послания" в Туитър. Това заяви днес иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане, цитиран от Франс прес и
Ройтерс.

"Тези дни цената на барела зависи от поведението на Тръмп", заяви Зангане в ефира на иранската държавна телевизия.

Всеки ден Тръмп отправя ново послание и нова забележка, пораждащи безпокойство на пазара. Освен това той дава разпореждания на членки на ОПЕК, а това е твърде обидно, или пък на други страни извън ОПЕК - да увеличат производството си", допълни Зангане.

Това е обида за народите на тези страни и за националния суверенитет на тези страни и освен това е източник за дестабилизиране на пазара, допълни иранският петролен министър.

В най-новото си послание в Туитър, посветено на петролния пазар, Тръмп заяви в сряда, че цените на бензина се повишават, а ОПЕК не прави кой знае какво, за да спре това. Преди това на няколко пъти в Туитър Тръмп призова ОПЕК да увеличи производството си.

Освен това Тръмп обяви преди седмица, че Саудитска Арабия, по негово искане, е приела да увеличи производството си, за да се запълнят липсващите обеми заради напрежението и нарушенията доставките в Иран и Венецуела, както и да не се допусне да се повишат цените.

Иран и Саудитска Арабия са членки на ОПЕК. Картелът се споразумя на 22 юни да увеличи общо производството с 1 милион барела дневно, за да избегне прегряване на пазар на фона на повишението на цените на черното злато.

След туита на Тръмп за увеличаването на производството на Саудитска Араби иранската информационна агенция Сана публикува писмо на Зангане до президента на ОПЕК, в което го призовава "да припомни" на страните членки "да спазват ангажиментите си и да се въздържат от всякакви едностранни мерки, които могат да подкопаят единството и независимостта на ОПЕК".

Решенията на ОПЕК не дават право по никакъв начин на членките на организацията да отговорят на настояване за увеличаване на производството, каквото искат САЩ, с политическа цел, която е да се навреди на Иран, подчерта Зангане.
Иран и Саудитска Арабия прекъснаха дипломатическите си връзки през януари 2016 година, припомня АФП.

Последвайте канала на

БТА
3399 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
CA

2018.07.08 | 02:04

1
Добре щеше да бъде ако и в Иран иранците можеха да му прочетат постовете в Туитър, защото там тази екстра им е ограничена

Добави коментар

Водещи новини