Рязък скок в строителството в ЕС

  • 19 юни 2018 15:22

  • 1365
  • 0
Рязък скок в строителството в ЕС
© Pixabay

Продукцията в строителния сектор на целия Европейски съюз и в частност на еврозоната се повиши рязко през април за пръв път от началото на годината, като строителството в рамките на България също отбеляза макар и по-сдържано подобрение, показват последни данни на Евростат, информира БНР.

Строителството в ЕС се разшири през април с 1,2% спрямо март, когато се понижи с 0,8%, докато строителството в еврозоната нарасна с цели 1,8% след скромно понижение с 0,2% месец по-рано. Това представлява първо подобрение на строителното в еврозоната и в целия ЕС от началото на годината.

На годишна база растежът в строителния сектор на еврозоната се подобри през април до 1,8% след повишение с 1,2% през март, докато в рамките на целия ЕС беше отчетено повишение с 0,9% след спад с 0,7% месец по-рано (първо понижение от януари 2017-а година насам).

През март най-солиден строителен растеж на месечна база беше отчетен в Словения (скок с 9,8%), следвана от Унгария (повишение с 6,5%) и Германия (с 3,3%), докато най-солиден спад беше регистриран в Испания (понижение с 3,6%), Белгия (с 1,8%) и Словакия (с 1,4%). Лидер при експанзията в строителния сектор на годишна база остава Полша (ръст с цели 16,3%), следвана от Унгария (с 14,2%), Словения (с 12,4%) и Холандия (с 10,4%) при най-солидно влошаване на строителството в Швеция (понижение с 6,4%), Белгия (с 4,6%) и Испания (с 3,4%).

Според същото проучване на Евростат, строителството в България отбеляза през април повишение с 0,7% спрямо март, когато обаче беше отчетен спад от 2,0%, като по този показател България изостава от осреднените данни за ЕС.

На годишна база строителното производство в България се повиши през април с 0,6% след понижение с 2,0% през март, когато отчете първо влошаване от началото на годината. И в този случай данните за нашата страна са малко по-слаби от средните за Европейския съюз.

Трябва да се има предвид, че слабото представяне на строителния сектор в ЕС и в частност в България в началото на годината се дължеше до голяма степен на необичайно лошото време в края на зимата и началото на пролетта. Днешните данни са сякаш сигнал за известно подобряване на слабия европейски възходящ икономически импулс, който беше в сила през първото тримесечие.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1365 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини