Цената на петрола продължава да расте

  • 17 май 2018 15:32

  • 2020
  • 1
Цената на петрола продължава да расте
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Петролните фючърси продължават да поскъпват към нови най-високи нива от три и половина годишни върхове с оглед на оставащите в сила притеснения за намаляване на иранския петролен износ в резултат на подновените икономически санкции на САЩ спрямо Техеран на фона на вече доста затегнатия пазар на черното злато, информира БНР.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през юли поскъпват в четвъртък с близо процент, пробивайки над важната психологическа бариера от 80 долара за барел и достигайки нов многогодишен връх от 80,18 долара за барел (поредно най-високо ниво от ноември 2014-а година насам).

В същото време фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни също нарастват с около 1% към 72,30 долара за барел, като и те отчитат най-високи нива от ноември 2014-а година.

Основна движеща сила за продължаващото силно възходящо ценови рали е перспективата за рязко ограничаване на иранския петролен износ през следващите месеци, след като влязат в сила подновените от Белия дом санкции спрямо Техеран в резултат на решението на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския да оттегли САЩ от иранското ядрено споразумение, което беше постигнато през 2015-а година. В потвърждение на тези притеснения е предупреждението на френския енергиен гигант Total, че може да се откаже от многомилярден газов проект в Иран, ако компанията не бъде изключена от предстоящите американски санкции спрямо Техеран и спрямо чуждестранните компании, правещи бизнес с Ислямската република.

Трябва да се има предвид, че глобалните складови запаси на суров петрол се понижиха рязко през последните месеци с оглед на здравото търсене и на съкращаване на производството от страна на ОПЕК и на други водещи производители като Русия. Анализатори очакват по-нататъшна намаляване на складовите запаси с оглед наближаване на летния отпускарски сезон (когато нараства потреблението на бензин), което ще компенсира растящите добиви на шистов петрол в САЩ.

Подкрепа за днешното ново поскъпване на черното злато оказаха и вчерашни данни на Енергийната информационна администрация (EIA), показващи намаляване на складовите запаси на суров петрол в САЩ с 1,4 млн. барела през седмицата до 11-ти май. Тези официални данни са в пълно противоречие с аналогични данни на Американския петрол институт (API), показващи ръст на петролните запаси с цели 4,9 млн. барел.

Междувременно Международната агенция по енергетика (MAE) намали слабо своите прогнози за растежа на потреблението на петрол през 2018-а година до 1,4 млн. барела от 1,5 млн. барела дневно, визирайки доста високите цени. Агенцията очаква, че осредненото потребление на петрол в световен план ще бъде в размер на 99,2 млн. барела на ден през настоящата година.

Според МАЕ търсенето на петрол от Азия е вече в рекордни върхове, като нарастването на цените може да струва на азиатските вносители 1 трлн. долара, което би било около два пъти по-скъпо, отколкото през 2015-а и 2016-а година.

Тези нови прогнози на Международната агенция по енергетика и растящите добиви в САЩ могат да послужат като евентуална спирачка пред едно още по-стремглаво поскъпване на петрола. С оглед на високите цени, американските добиви на суров петрол нараснаха през последните две години с цели 27%, достигайки рекордните 10,72 млн. барела на ден, което постави САЩ непосредствено преди световния топ производител Русия, добиващ около 11 млн. барела дневно.

Редица водещи анализатори обаче предполагат, че световните петролни пазари ще останат затегнати въпреки растящите американски добиви и очакваното забавяне на потреблението в резултат на доста високите цени, тъй като всичко това няма да успее да компенсира драстичното съкращаване на производството във Венецуела и очакваното намаляване на иранския износ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2020 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини