Ново подобрение на стопанската конюнктура в България

  • 29 март 2018 12:54

  • 860
  • 0
Ново подобрение на стопанската конюнктура в България
© Pixabay

Общият показател на бизнес климата в нашата страна бележи повишение през март с 0,7 пункта след слабо нарастване с 0,5 пункта и през февруари, като съответният индекс продължава да се задържа стабилно над дългосрочното средно равнище, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ), информира БНР.

Поредното подобрение на стопанската конюнктура е в резултат на по-благоприятен бизнес климат в строителната сфера и търговията на дребно, при стабилизация в промишлеността и известно понижение в сектора на услугите спрямо преходния месец, отбелязва НСИ.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, остава на нивото от предходния месец, когато се понижи с 0,5 пункта. Промишлените предприемачи оценяват настоящата производствена активност като понижена, а очакванията има за дейността през следващите три месеца се влошава леко.

Основните пречки, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и с недостига на работна сила, като последната анкета на НСИ отчита известно засилване на неблагоприятното влияние на втория фактор.

По отношение на продажните цени в промишлеността, мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През март 2018 година показателят "бизнес климат в строителството" се покачва с 1,2 пункта след ръст с 3,6 пункта месец по-рано, като подобрението се дължи на оптимистичните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. Анкетата регистрира увеличение на получените нови поръчки през последния месец, което е съпроводено и от по-благоприятни очаквания за дейността през следващите три месеца.

Най-сериозните проблеми, затрудняващи дейността на предприятията в този сектор, продължават да бъдат свързвани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостига на работна сила, въпреки че последната анкета на НСИ отчита известно намаление на неблагоприятно въздействие на първия от тези три фактора.

По отношение на продажните цени в строителството, преобладаващата част от мениджърите в сектора не предвиждат промяна на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" пък нараства с 3,2 пункта след негова стабилизация през предходните два месеца, в резултат на оптимистичните очаквания на търговците на дребно за състоянието на техния бизнес през следващите шест месеца. Подобряват се и техните прогнози за обема на продажбите, както и за поръчките към доставчици от външния пазар през следващите три месеца, посочва НСИ.

Основните фактори, затрудняващи развитието на дейността в отрасъла, продължават да са свързани с конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени в отрасъла, очакванията на търговците на дребно са те да останат без промяна през следващите три месеца.

В същото време и съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се понижава през март с 1,4 пункта, след като през февруари остана приблизително на нивото от началото на годината, когато индексът нарасна с цели 4,9 пункта. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко отслабена, но при подобряване на очакванията за следващите три месеца.

И тук конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда остават основни пречки за развитието на бизнеса в сферата на услугите.

Относно продажните цени последната анкета на НСИ отчита, че мениджърите в сферата на услугите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Трябва да се има предвид, че проучването на НСИ продължава да отчита добро представяне на общия бизнес климат в страната, макар че той все още отстъпва от близо 9-годишния връх, отчетен през май 2017-а година (най-високо ниво от края на 2008 година насам). В същото време общият бизнес климат индекс продължава да се задържа трайно над неговото дългосрочно осреднено ниво.

Последвайте канала на

Десислава Станева
860 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини