Саудитските жени придобиха правото сами да откриват свои фирми

  • 18 февруари 2018 15:20

  • 2454
  • 1
Саудитските жени придобиха правото сами да откриват свои фирми
© Getty Images

Саудитките вече имат право да откриват собствени фирми, без да искат съгласието на настойник от мъжки пол, съобщи правителството, което цели по този начин да стимулира частния сектор.

"Сега жените могат да основават собствени предприятия и да ползват интернет услугите (на правителството), без да е необходимо да доказват, че имат съгласието на свой настойник", обяви на сайта си министерството на търговията и инвестициите, цитирано от Франс прес.

Досега саудитките трябваше да представят доказателство, че имат разрешение от свой настойник от мъжки пол (най-често съпруг, баща или брат), за да могат започнат административни процедури.

От миналата година влиятелният 32-годишен саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман извършва поредица реформи за стимулиране на участието на жените в обществения живот. Целта е до 2030 г. делът на работещите жени в Саудитска Арабия да нарасне от 22 на над 30 процента.

На 12 февруари прокуратурата в Рияд съобщи, че възнамерява за първи път в историята си да назначи жени.

Саудитската паспортна служба наскоро съобщи, че 107 000 жени са кандидатствали за 140 свободни работни места на летищата и граничните пунктове.

Миналата година кралството обяви, че от юни 2018 г. жените ще имат право да шофират, а от януари саудитските жени вече могат да посещават стадионите.

Принц Мохамед бин Салман обеща Саудитска Арабия да стане "умерена и толерантна" страна, скъсвайки с уахабизма - крайноконсервативно течение в исляма, което досега вредеше на имиджа на монархията на Запад.

Въпреки отварянето на кралството обаче, саудитките остават подчинени на множество ограничения. Те все още се нуждаят от разрешение на настойник от семейството, за да следват в университет или пътуват например.

Последвайте канала на

Novini.bg
2454 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.02.23 | 02:39

1
Американците някак им намериха цаката и на тия. Евала.

Добави коментар

Водещи новини