Българското месо е пълно с антибиотици според европейско изследване

Българите ядат месо с антибиотици, а фермерите тъпчат животните с лекарства "за всеки случай". Това показва седмият годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата.

Документът анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г.

Данните разкриват шокиращи факти за употребата на лекарствата у нас. Фермите в България се оказват сред злоупотребяващите с медикаментите и са класирани на осмо място сред обхванатите в проучването страни. У нас на 1 кг живо тегло се падат средно по 121 милиграма антибиотик, докато при отличниците стойностите са далеч по-ниски - 2 мг на 1 кг в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция. По-лошата новина е, че у нас употребата на лекарствата заплашително расте - от 92 мг през 2011 г. и 116 мг през 2013 г. до рекордните 121 мг, цитирани в доклада.

Сериозният проблем с безконтролната употреба на антибиотици е, че така се създава резистентност на бактериите, медикаментите спират да им влияят и се налага използването на нови и все по-мощни антибиотици във все по-големи количества. Това, че ядем месо, натъпкано с антибиотици, е още по-смущаващо на фона на честите скандали по темата храни - яйцата с фипронил, "кравето" масло, пълно с вода и неживотински мазнини, имитациите на сирене, направени с палмово масло и т.н.

В България най-голяма е употребата на тетрациклини, показват данните от доклада. Веднага след тях се нареждат антибиотиците от групата на макролидите, амфениколите и добре познатият пеницилин. Основният извод от доклада е, че като цяло използването на антибиотици във фермите в Европа е намаляло. Но това не важи за всички държави и както вече стана дума, нашата е сред изключенията.

Относително добре е, че България е доста далеч от рекордьорите по използване на антибиотици за животни - Кипър (434 мг/кг), Испания (402) и Италия (322). Но докато за Италия тенденцията е за намаляване спрямо предишни години, в Кипър и Испания, както и у нас, потреблението се увеличава. "За да предотвратят инфекциите и да ускорят растежа на животните, фермите се застраховат и дават дори на здравите животни малки дози антибиотици", коментират експертите на "Активни потребители" по повод на данните в евродоклада, цитирани от Сега.

Тези медикаменти са създадени за лечението на някога смъртоносните бактериални заболявания, но от години се използват безпричинно за превенция и профилактика на инфекции. Накратко - храната, която консумираме, се произвежда с големи количества антибиотици, а крайният продукт съдържа остатъчни количества от тях, изтъкват от "Активни потребители". 

Антибиотиците в месото съвсем не са единственият проблем с храните у нас. При последния си, най-нов тест на маслото от "Активни потребители" засякоха забранен противогъбичен препарат, който умишлено се влагал в част от продуктите, за да са по-дълготрайни. Тогава анализът показа, че само две от 10 марки масло отговарят на изискванията. От държавната Агенция за безопасност на храните, която е на бюджетна издръжка, до момента нямат публикуван толкова подробен анализ или съпоставка на влаганите в храните непозволени съставки и медикаменти.

Коментари

  1. 2017.11.12 | 16:17

    От известно време си купувам вносно месо от една фирма и мога да кажа че каквото съм опитал досега няма нищо общо с това месо което се продава тук по веригите магазини, представям си с какво ги тъпчат животните тук

  2. 2017.12.13 | 09:26

    Аха, а вносното е върхът на борчето. И не само месото, всички вносни продукти са питателни и здравословни. Краставиците с аромат на химикали, месото от животни, хранени с ГМО фураж, пластмасовите домати, ГМО картофите, яйцата с химии и т.н.

  3. 2017.11.22 | 00:58

    Е откъде се появи толкова българско месо? Дрън-срън

  4. 2017.11.22 | 00:58

    Да не е провокация на вегетарианците!

  5. 2017.11.22 | 00:58

    Целенасочено се води политика срещу всичко българско !!! Най-големия виц в БГ месо имало повече антибиотици - ХА ХА ХА . Аз ще си ям българско месо, вие купувайте американско без лекарства в него !!!

  6. 2017.12.13 | 09:26

    Дайте да го обобщим: каквато и да е храна продавана в България не се контролира по никакъв начин и може да съдържа каквото и да е.

  7. 2017.12.13 | 09:25

    А аз ония ден се хвалех пред колегите, че рядко пия лекарства....

  8. 2017.11.22 | 00:58

    Ама то българско месо има ли в магазините !?

  9. 2017.12.13 | 09:25

    Ясно де, и ко прайм ся!

  10. 2017.11.06 | 14:34

    Европейската агенция по лекарствата ако беше в София сигурно нямаше дори да научим тази подробност. И добре че не е!

  1. 1
  2. 2

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Пазари

още

Анкета

Трябва ли да се затегнат мерките при преместваемите обекта на плажа?

Трябва ли да се затегнат мерките при преместваемите обекта на плажа?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?