Затворени американски църкви стават пивоварни

  • 06 октомври 2017 14:18

  • 1111
  • 0
Затворени американски църкви стават пивоварни
© Pixabay

Миналата година Ира Герхарт най-накрая намери място, където да осъществи отдавнашната си мечта да открие пивоварна: в презвитерианска църква, построена през 1923 година. Мястото е евтино, колоритно и само на няколко пресечки от центъра на Йънгстаун. Но скоро след като Герхарт обяви плановете си, жители на квартала и пастор от баптистка църква, разположена само на една пресечка, се оплакаха, че в бивша религиозна сграда се сервира алкохол.

"Разбирам ги, нали знаете, не им харесва самата идея да се отвори бар в Божи дом", заяви Герхарт. "Но ако не бяхме решили да направим това, най-вероятно щеше да рухне или да бъде срутена. Казах им, че няма да бъдем шумен колежански бар".

С витражите, тухлените стени и големите презвитерии, идеални за разполагане на казани и на множество пиещи, църквите, реновирани за пивоварни, привличат любителите на бирата, но може да подразнят религиозните чувства на свещеници и миряни.

От 2011 г. насам в стари църкви в САЩ бяха открити най-малко 10 нови пивоварни, а догодина се очаква да бъдат открити още поне четири. Тенденцията започна след рецесията през 2007 г., когато църквите се сливаха или затваряха врати поради намаляващия брой вярващи. Сключените от Католическата църква споразумения за уреждане на делата за сексуални злоупотреби, започнали в средата на предишното десетилетие, не промениха тенденцията, защото тези суми бяха платени предимно от застрахователните компании, според Терънс Донилон, говорител на Бостънския архидиоцез.

Планира се пивоварната на Герхарт да започне работа този месец, след като е спечелила на своя страна скептици като баптисткия пастор и е получила разрешително за продажба на алкохол.

"Не искаме (църкви) да стават магазини за алкохол", казва Майкъл Шафер, говорител на Архидиоцеза на Синсинати, който наложи ограничения върху превръщането на затворени църкви в бирарии. "Не смятаме, че е подходящо за молитвен дом".

В питсбъргската "Чърч брю уъркс", една от първите църкви, станала пивоварна, която започна работа през 1996 г., посетителите влизат в сепарета, направени от църковни пейки. На бившия олтар са поставени огромни стоманени и медни казани. Жълти знамена обграждат презвитерия. На тях е изписано мотото на пивоварната: "НА ОСМИЯ ДЕН ЧОВЕКЪТ СЪЗДАДЕ БИРАТА!"

Собственикът на тази пивоварна Шон Кейси е купил бившата църква, защото била евтина и му напомняла за бирариите, които посещавал навремето в Мюнхен. Редовните посетители казват, че рустикалният интериор прави заведението по-привлекателно.
"Има го онзи шоков фактор", каза 27-годишният Джеси Андерсън-Ленан. "Но все пак усещането е като за нормално място. Не ти се струва странно да дойдеш, да седнеш на бара и да разговаряш няколко часа".

След като е било отменено освещаването на църквата "Св. Йоан Кръстител" и тя е била продадена на Кейси, католиците в диоцеза са възразили, което е довело до ограничения в договорите, които пречат на други затворени църкви да станат барове или клубове.

Макар че диоцезът на Синсинати също наложи подобни ограничения, не е ясно колко последователи имат той и Йънгстаун. Ограничения съществуват и в диоцеза на Алтуна-Джонстаун в Пенсилвания, а бостънският архидиоцез казва, че иска предложения от потенциалните купувачи и ги проучва, за да е сигурен, че те отговарят на католическите ценности.

Църквите са изключително трудни за реновиране, казват защитници на културните ценности. С големите си витражи и огромните презвитерии сградите им е трудно да бъдат разделени на апартаменти. Има разпоредби за защита на историческите паметници, които забраняват на новите собственици да събарят някои църкви и така те запустяват и се рушат.

Но същите сводести куполи, които обезкуражават строителните предприемачи да се заемат с преустройство на църквите, им придават старинен европейски вид, който трудно може да се възпроизведе другаде. Поради това бившите молитвени домове са особено подходящи за горди пивоварни.

Понякога дори свещеници не отказват да изпият половин литър в тях. Някои духовници посещават редовно "Чърч брю уъркс", каза Кейси. Там могат да поръчат ейл "Орган" или тъмна бира "Набожен монах".

Голямото откриване на "Тафт'с ейл хауз", разположена в 167-годишната евангелистка църква "Св. Павел" в щата Синсинати, започна с благославяне на бирите. В репортаж по телевизията беше показан католическият свещеник Джон Крьогер, който извърши благослова.
"Боже на цялото съзидание, ти ни даряваш с приятели, храна и напитки", каза той с поглед, насочен нагоре. "Благослови тези бъчви и всяка бъчва, която бъде приготвена тук. Благослови всички освежили се тук, и тези, които ще се събират през идните дни, месеци и години!"

Последвайте канала на

БТА
1111 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини