Общият показател на бизнес климата се понижава

  • 28 юни 2017 11:18

  • 1247
  • 1
Общият показател на бизнес климата се понижава
© novini.bg

През юни 2017 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0.7 пункта спрямо предходния месец в резултат на неблагоприятните мнения на стопанските ръководители в промишлеността и услугите.

Това съобщиха от Националния статистически институт. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 1.2 пункта в сравнение с май, което се дължи на изместване на очакванията на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото”. Същевременно анкетата регистрира известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с благоприятни очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да са основните проблеми за развитието на бизнеса.

По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

През юни съставният показател „бизнес климат в строителството” нараства с 2.2 пункта в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, като прогнозите им за следващите три месеца са дейността да се задържи на същото равнище.
Основните фактори, затрудняващи предприятията, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, като анкетата отчита намаление на негативното влияние на първите два фактора.
Относно продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.
Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се повишава с 0.7 пункта, което се дължи на подобрените оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията. Относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче очакванията им са по-неблагоприятни.
Конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда продължават да са най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса.
По отношение на продажните цени очакванията на търговците са за известно увеличение през следващите три месеца.
През юни съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” спада с 3.7 пункта в резултат на изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото”. Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко подобрена, но очакванията им за следващите три месеца са по-резервирани.
Основните пречки за дейността в сектора остават конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда, макар че през последния месец е отчетено намаление на неблагоприятното им въздействие.
По отношение на продажните цени мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1247 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.06.29 | 12:14

1
бизнес климат

Добави коментар

Водещи новини