Световната банка препоръча завишаване на такса "Задължение към обществото" в цената на ток

  • 17 февруари 2017 13:05

  • 3111
  • 2
Световната банка препоръча завишаване на такса "Задължение към обществото" в цената на ток
© Gettyimages

Световната банка препоръчва таксата "Задължение към обществото", която е част от крайната цена на тока, да бъде увеличавана през следващите няколко години. Това е записано в доклада на банка, който набелязва мерки за стабилизиране на българската енергетика.

Документът е публикуван за обществено обсъждане. Предложеното поскъпване на таксата е с около 5% за повечето потребители, а за битовите, които ще останат на регулирания пазар, с около 2%.

Повечето българи се отопляват с ток, като средно 14 на сто от общите разходи на домакинствата са за покриване на сметките за електроенергия. Най-бедните семейства обаче отделят доста повече от бюджета си за енергия в сравнение с тези, които имат добри доходи. Според доклада на Световната банка като енергийно уязвими се определят тези домакинства, които харчат над 10% от доходите си за ток. За да бъдат защитени тези потребители от увеличението на цените, се предлага да бъдат въведени мерки, чрез които електроенергията да стане достъпна за хората с ниски доходи.

Едно от тези предложения е да бъде въведена "социална тарифа". Тя трябва да покрие до 70 на сто от компонента "електроенергия" в крайната цена за уязвимите домакинства с потребление под 100-150 киловатчаса на месец.

От тази мярка ще могат да се възползват хора над 70-годишна възраст, които живеят сами и са с доход под линията на бедността, лица с над 90 на сто нетрудоспособност, които се нуждаят от чужда помощ, без значение какви са доходите им, както и семейства, които гледат деца с увреждания и семейства, получаващи в момента целева помощ за отопление.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3111 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
валери

2017.02.28 | 17:48

2
Световния частен кожодер !
АЗ76

2017.02.27 | 19:48

1
да си и.б.я.т. майката! :@

Добави коментар

Водещи новини