НЕК иска 4.5% увеличение на цената на тока

  • 28 декември 2011 18:47

  • 4128
  • 26
НЕК иска 4.5% увеличение на цената на тока
© Интернет

Националната електрическа компания (НЕК) иска поскъпване на електроенергията с 4.5% още преди средата на следващата година, съобщи шефът на дружеството Михаил Андонов.

Традиционно енергийният регулатор решава какви да са цените на електроенергията по цялата верига в началото на юли за година напред. НЕК обаче вече е подала искането си за увеличение на тяхната цена и очаква ДКЕВР да се произнесе по него. Ако регулаторът приеме новите тарифи, ще бъдат променени и цените по веригата надолу, което означава поскъпване на цените за електроразпределителните дружества и битовите потребители.

Това не е първото искане на НЕК за промяна на тарифите преди изтичане на регулаторния период. Принципно политиката на регулаторът е да не увеличава цените за битовите потребители, особено посред зимата, дори ако това трябва да е за сметка на дружеството. От регулатора обаче не коментираха дали биха одобрили подобно поскъпване.

Основания

Основанията на НЕК да поиска увеличението на цената са няколко. Едното е пускането на нови ВЕИ мощности в експлоатация, чиято електроенергия се изкупува от НЕК, както и на рехабилитираните блокове на ТЕЦ "Брикел", посочи Андонов. Освен това в плановете на НЕК не е разчетено увеличението на цената на тока от когенерациите, вследствие на поскъпването на природния газ, с което ДКЕВР цели да компенсира топлофикациите.

Андонов обясни исканото поскъпване и с факта, че тази година е имало по-голямо потребление на електроенергия от страна на битовите потребители. По думите му само през декмври битът е конусмирал с 18% повече електроенергия, а през годината увеличението е около 7%. "Това означава, че квотата, определена от ДКЕВР за регулирания пазар, няма да е достатъчна и най-вероятно ще поискаме нейното увеличение от средата на 2012 г.", каза Андонов. По думите му в момента НЕК купува електроенергия от активирания резерв, чиито цени са по-високи от тези, по които компанията продава за регулирания пазар. Според Андонов НЕК губи по 4 лв. на мегават от студения резерв, който купува от ТЕЦ "Варна".

Резултати

Андонов прогнозира, че финансовия резултат на НЕК за 2011 г. ще бъде 70 млн. лв. преди облагане и го определи като "много добър". Той обаче е много по-нисък в сравнение с този през 2010 г. когато компанията реализира 102.5 млн. лв. печалба и то след облагане, което беше увеличение с 12 пъти в сравнение с 2009 г.

Причината за по-ниския финансов резултат е, че големите ВЕЦ, които са собственост на НЕК, са произвели по-малко електроенергия заради недостатъчното количество вода в язовирите. Според Андонов през 2010 г. ВЕЦ са произвели 5.2 млрд. киловатчаса електроенергия, в сравнение с 1.3 млрд. през тази година. Това е довело и до значително по-малко износ на електроенергия от НЕК, който според Андонов ще достигне 420 мегавата до края на годината, което е с над 50% по-малко в сравнение с 2010 г.

Инвестиции

През 2011 г. НЕК е инвестирала 170 млн. лв., като от тях 80 млн. лв. са привлечени от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). С тези средства са били извършени няколко рехабилитации по мрежата. "През пролетта монтирахме високопроводимите проводници в Североизточна България и успяхме да изнесем този товар, който се произвеждаше от вятърните централи на "Калиакра Уинд Пауър" и "Ей И Ес Гео Енерджи", посочи Андонов.

Освен това НЕК пусна в експлоатация подстанция "Хелиос", която да подсигури захранването в Слънчев бряг. Приключи и рехабилитацията на трите подстанции по първия транш от ЕБВР – това са Бургас, Царевец и Металургична. Вчера сутринта НЕК е подписал и договор с ABB Германия за рехабилитация на подстанция Златица и в момента текат преговорите с другата фирма за новите подстанции Маяк и Каварна.

През 2012 г. компанията предвижда да инвестира 220 млн. лв. като част от проектите ще бъдат довършени от Електроенергийния системен оператор след отделянето му от НЕК. Според Андонов инвестициите са достатъчни, за да може до 2-3 години да се рехабилитира мрежата в "проблемния" Североизточен район.
 

Последвайте канала на

4128 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар
Иво

2012.04.17 | 18:19

26
Да ни е честит новият новогодишен подарък от ГЕРБ по високи цени на тока. Май Боко-Тиквата иска да ликвидира Българският народ преди да му свърши мандата. От луната да бяха пуснали кабел по евтин щеше да е тока но алчността на Българското правителство е безгранична. Крайно време е да хванем бухалките и пред парламента!
Mилан

2012.04.17 | 18:18

25
ТОКА ЗА БЪЛГАРИНА -ТРЯБВА ДА Е НАЙ ЕВТИН!!!!

2012.04.17 | 18:18

24
Ток, вода ,телефони,,винетки,данаци,сумирате ги и вижте дали отговаря на стандарта ни на живот,тока бил спрял, имало вараия , ама боли ме,х.я с извинение,намерете си алтернатива ,нек педераси,или тогава ме компенсираите да си платиш наполвина тока за месеца,с водата е подобно положението,е питам тогава къде е ,ДКЕВР.
kayozerosky

2012.04.17 | 18:18

23
МИЖИТУРКИ МИШОЦИ МИКИ МАУСУОВЦИ МУШМОРОЦИ МЕДУЗИ ПЛУЖЕЦИ ПЛАЗМОДИИ БЕЗГРЪБНАЧНИ ЦИРЕИИ ТУМОРИ ПАРАЗИТИ ТРАВЕСТИТИ ГОВЕДА ЧЕРВЕИ УРОДИ СОЦИАЛНИ ИНВАЛИДИ МАЗНИ МАСОНИ КОМУНИСТИ ПРОДАЖНИ ГЪЗОЛИЗЦИ ИБРИКЧИИ ПО ЕДИН СЛОН ДА ЗЕМЕ ДА ВИ ПРЪДНЕ В УСТЕНЦАТА МРЪСНИ КАПУТИ ВТОРА УПОТРЕБА АЛЧНИ КОПЕЛЕНЦА

2012.01.01 | 18:01

22
Хора, само с писане и псуване няма да стане ! Докато не се вдигнем един хубав ден да потрошим електромерите и не заявим твърдо, че няма повече да търпим това, безобразията ще продължават ! И на децата е ясно, че печалбите на НЕК и ЕРП-тата са огромни, ама наистина огромни и няма основателна причина да вдигат цената ! Не може най-бедните в Европа да плащат най-скъпия ток в Света ! Нека НЕК да бъде така добър да ни информира на каква цена продава тока на чуждите държави, на бас че е на половина на тази за тъпите, мрънкащи, но вечно плащащи българи !
675

2012.01.01 | 17:52

21
Малко е бе, малко, поне 30% трябва да се увеличи токът и разбира се да се съкратят работни позиции и да се намалят заплатите поне с 20%! На всички нива...и пак народът ще си кротува и мизерства и всеки ще си умира поединично и никой няма да стане да потроши или да запали парламента и да изгони Дянков и Бойко.....ехехехее
Патриот

2012.01.01 | 17:50

20
Какви са тия глупости тука, какви 4,5 % бе ти нормален ли си или нас ни правиш на ненормални ? Нали вдигнате цената на тока преди 3 месеца с 2 % какво още искате ? От къде на къде ще покриваш инвестициите на НЕК от хората дето си броят стотинките, нямаш ли капка срам и съвет бе идиот ? Защо на гърба на народа и до кога ? Мислите си че ви вярваме че парите не стигали ? Много ни е ясно че парите са ви не само достатъчни но и предостатъчни, и престанете да си измисляте причини да вдигате тока, защото много сте прозрачни! Гледай ти наглост не 4 % ами и половина от горе, не малко е закръгли направо на 10 %. Обиколил съм доста европейски държави, и мога тука публично да кажа пред всички, че само в България се плаща най скъпия ток в цяла Европа, а сме най бедни. Един пример с Норвегия, Швеция и Дания: независимо колко ток си изразходил накрая на месеца плащаш една и съща фискирана сума, и чак накрая на годината ти връщат пари от енергийното дружество, защото се оказва че си плащал повече от колкото си изразходил. В останалите държави си плащаш колкото си изразходил, но изобщо не го усещаш, все едно че плащаш обичайната такса на входа за стълбището и асансьора. Ние какво, само за тока си ли ще работим ? Ами не ядем ли, дрехи не носим ли ? Братя българи, проблема е в самите нас че мълчим и търпим! До кога ? Вече 22 години в преход и немотия ? За кога да чакаме, до като ни оставят на свещи ли и гладни ? Време е да ги разкараме тия ненаядени империалисти!
2

2011.12.29 | 22:03

19
Bokluci.
ВЪЗМУТЕНИЯТ НАРОД

2011.12.29 | 22:03

18
НЕК - всички партий гушкат пари от вас - не ви ли е срам да ограбвате народа !
Дичо

2011.12.29 | 22:02

17
Циганите стават все повече и ние трябва да плащаме и техния ток, така че скъпи българи, гответе се за 5-10 % увеличение на тока всяка година, а може би и два пъти в годината. Честито!!!
kurti

2011.12.29 | 14:11

3
Да много си прав ДИЧО в нашия град не съм видял циганин на опашка да си плаща ток или вода а вече има и богати от нас българите но не си мисли че управляващите не го знаят това ами нали те ги избират ДИЧО ние сме циганите в тая смотана държава

Добави коментар

Водещи новини